UGNSGRATINERADE PANNKAKOR FYLLDA MED FÄRSKOST

ugnsgratinerade pannkakor med färskost

Jag gjorde mammas godaste pannkakor och fyllde de med färskost typ kvarg och gratinerade i ugnen med massa vispgrädde på. Det är typiskt rumänsk dessert, ugnsgratinerade pannkakor med färskost. 
Servera pannkakorna varma direkt från ugnen och du är i himlen. Helt underbara. I Rumänien fyller man pannkakorna med ett typiskt färskost som liknar keso, fast krämigare och ja godare. Men men…

Lätt att göra laktos- eller äggfria.

ugnsgratinerade pannkakor med färskost
ugnsgratinerade pannkakor med färskost

UGNSGRATINERADE PANNKAKOR FYLLDA MED FÄRSKOST

INGREDIENSER:

Antal: 10-12 stycken beroende på din stekpanna*
Tid: ca 45 minuter

Smet:

  • 1 ägg
  • 2-3 dl vetemjöl
  • 5 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl mineralvatten, kolsyrad
  • 2 dl mjölk
  • en nypa salt
  • rapsolja till stekning

Fyllning och gratinering:

  • 400 g färskost typ keso/kvarg
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • citronzest från 1/2 citron
  • 2 msk smör
  • 5 dl visp- eller matlagningsgrädde
INSTRUKTIONER:
  1. Vispa alla ingredienserna till smeten, börja med 2 dl vetemjöl och tillsätt mer om smeten är för lös. Den ska vara som en vaniljsås.
  2. Låt smeten vila i kylskåp för 30 minuter.
  3. Hetta upp en stekpanna eller pannkakslagg och grädda jämna, tunna pannkakor i lite rapsolja.
  4. Stapla pannkakorna på varandra och täck med plast eller lock så håller dem sig mjuka. 
  5. Blanda färskost, ägg, strö- och vaniljsocker samt citronzest. Fyll pannkakorna med  fyllning, rulla och lägg i en form som du har smort in med lite smör. 
  6. Häll grädden över pannkakorna och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills pannkakorna får en fin yta.
  7. Serveras ljumma. Förvaras i kylskåp och värms upp vid servering. 

 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.