SMÖRIGA KARDEMUMMABULLAR MED SMULTÄCKE

smöriga kardemummabullar med smultäcke

Det blev geggigt, smörigt och allmänt kaos i köket när jag bakade sist. Smöriga kardemummabullar med smörtäcke. De kanske inte är mycket att se på men vilken doft och vilken smak på bullarna. Jag måste rekommendera kombon kardemumma och citronzest. To die for helt enkelt! HÄR ser du hur jag formar bullarna.

smöriga kardemummabullar med smultäcke

SMÖRIGA KARDEMUMMABULLAR MED SMULTÄCKE

INGREDIENSER:

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kylskåpskallt*
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen eller stött
  • citronzest från 1/2 citron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kardemumma, malen

Smultopping:

  • 1/2 dl strösocker
  • 1  dl vetemjöl
  • 100 g normal saltat smör, kylskåpskallt
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd två muffinsplåtar*. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. 
  7. Vik dubbelt och kavla plattan jämnt.
  8. Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv. 
  9. Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  10. Blanda alla ingredienser till smultoppingen och strö över bullarna.
  11. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
  12. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

*  Har använt två muffinsplåtar som jag smorde lätt med smör innan jag la bullarna i. har du ingen muffinsplåt kan du använda muffinsformar i papper.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.