EXTRA KLADDIG KLADDKAKA – HELT ELLER DELVIS GLUTENFRI KLADDKAKA

Finns det något godare än en riktigt kladdig kladdkaka med mycket smak av choklad? Inte om ni frågar oss! 
I den här artikeln hittar du det godaste receptet på kladdkaka – och det bästa av allt är att den går att göra helt glutenfri. 
Här hittar du också bästa tillbehören och dryckerna till den populära kakan, samt tips på hur man kan variera smakerna i sin kladdkaka. Har du exempelvis provat att baka en extra kladdig kladdkaka med smak av saffran och vit choklad?

Letar du efter ett recept på en kladdkaka som inte är lika kladdig, en chokladkaka – men som ändå är saftig och väldigt god –  då hittar du den HÄR.

EXTRA KLADDIG KLADDKAKA

INGREDIENSER:

Antal bitar: ca 6 st
Tid: under 45 minuter
Antal Ingredienser: 9 st

  • 100 g normal saltat smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g choklad (valfri smak)
  • 3 msk osötad kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 0 dl vetemjöl*
  • 100 g chokladpraliner, halverade
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra en rund form (cirka 24 cm i diameter) med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och addera chokladen. Ta bort kastrullen från plattan och låt chokladen smälta.
  3. Samtidigt vispa ägg och strösocker i en bunke tills det blir poröst.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål, blanda ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen. Häll ner smör- och chokladblandningen i smeten.
  5. Häll smeten i formen.
  6. Grädda kladdkakan i ca 10 minuter. Ta sedan ut kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret samt placera den i frysen, låt den svalna i ca 30 minuter.
  7. Strö över lite kakao (använd en finmaskig sil) och servera kakan med hemmagjord glass.

**TIPS! Godast är Marabou mintkrokant. HÄR hittar du den.
*Inget vetemjöl behövs men om du önskar lite mer substans addera 1/2 dl vetemjöl. Om du är glutenintolerant kan du istället addera 1/2 dl majsmjöl eller mandelmjöl.

Gott att dricka till kladdkaka

När man ska matcha dryck med chokladdessert gäller det att hitta drycker som balanserar den kraftiga smaken av choklad. Portvin eller madeiravin passar perfekt. Ett tips är Fonseca Terra Prima från Portugal – ett fruktigt, sött portvin från Portugal.

Det är också trevligt att dricka öl till kladdkaka; satsa då på en stout eller porter. Carnegie och Oppigård är två svenska bryggerier som har god porter i sitt sortiment. 

Kladdkaka utan ägg / Vegansk kladdkaka

För den som är allergisk mot ägg eller äter veganskt, finns flera olika varianter som smakar minst lika gott som en klassisk kladdkaka. I vissa veganska recept på kladdkaka byter man ut äggen mot kikärtsspad, i andra tillsätter man istället havre- eller sojagrädde. HÄR hittar du ett recept på en riktigt kladdig kladdkaka som är 100 procent vegansk.

Tillbehör till kladdkaka

Trots att en riktigt kladdig kladdkaka är god som den är, är det alltid trevligt att servera den med tillbehör. Lättvispad grädde är en klassiker men till en väldigt kladdig kladdkaka passar glass mycket bättre. Strö över rikligt med kakao över kakan. 

Missa inte detta tips om att servera kakan med hemmagjord vaniljglass, färska bär och rostade pistagenötter. HÄR kan du gå på en glasskurs och lära dig göra din egen italienska glass, Gelato! 

Ett annat tips är att lyxa till din extra kladdiga kladdkaka med att servera den med luftig hallonmousse och toppa med ett lager av chokladganache, dulche de leche eller kaffefrosting och servera den som dessert efter en god middag.

Saffranskladdkaka

Kladdkaka går att variera i oändlighet! En variant som är väldigt god är saffranskladdkaka. Här byter man ut den mörka chokladen mot vit choklad och tillsätter saffran. En annan populär variant är en så kallad “blondie”. Då har man vit choklad och hallon i smeten. Det är också gott att göra kladdkaka med mörkare choklad, för den som gillar kraftig chokladsmak, eller med apelsin i smeten, för den som gillar kombinationen apelsin och choklad. 

Kladdkakans dag

Att kladdkakan är ett populärt bakverk känner nog de flesta till, men att kakan har en helt egen dag vet inte alla om. Idag finns många temadagar att hålla koll på: allt från den mer kända kanelbullens dag till den kanske inte lika kända punschrullens dag. 

Kladdkakans dag är ett bra exempel på en temadag som ökat rejält i popularitet de senaste åren. Nu för tiden serverar många kaféer kladdkaka den 7 november, som är kladdkakans egen dag. 

På sociala medier delas bilder på kladdkakor i alla former, och i magasin syns artiklar om den älskade kakan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.