JORDGUBBSBULLAR

jordgubbsbullar

Bland de godaste bullarna jag har ätit och som inte är fyllda med kanel eller kardemumma.  Jordgubbsbullar som smakar nästan som munkar fyllda med jordgubbssylt. Hade tänkt använda färska jordgubbar men låt oss erkänna att jordgubbarna just nu smakar… hmm det får vara osagt. Välj en god jordgubbssylt och bullarna blir himmelskt goda. 

Själv bakade jag ut bara hälften av degen, den andra halvan frös jag in. Du får se vad det blir av den. Men 6 stora bullar blev lagom till 3 personer. Älskar färska bullar.

jordgubbsbullar

JORDGUBBSBULLAR

INGREDIENSER:

Antal 12 stora bullar

Deg:

  • 2 dl varm mjölk
  • 2 1/2 tsk torrjäst eller 20 g färsk jäst*
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  • 9 dl vetemjöl 
  • ev 2-3 msk mjölk om degen blir för torr och inte går ihop
  • 115 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

Fyllning och topping:

  • 3 – 4 dl god jordgubbssylt
  • 3 – 4 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk jordgubbspulver (frystorkade jordgubbar malda)
INSTRUKTIONER:
  1. I en liten skål blanda mjölk, jäst och 2 msk av strösockret. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter.
  2. I köksassistenten blanda vetemjölet, resten av strösockret och vaniljsocker. 
  3. Tillsätt vätska och äggen och kör maskinen på låg hastighet för ca 5 minuter eller till degen går ihop.
  4. Tillsätt smöret lite i taget under tiden maskinen går. Kör sen maskinen för 10 minuter. Degen ska ha samlats i mitten. 
  5. Olja lätt en bunke och lägg degen i. Låt jäsa varmt i rumstemperatur under en kökshandduk för ca 1 h.
  6. Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Forma till en rektangel, dela i två bitar och plasta in. Ställ kallt minst en timme. Här kan du välja att frysa in båda eller bara ena degen för senare användning. **
  7. Ta fram ena degen ur kylskåpet. Kavla till en rektangel ca 25 X 45 cm.
  8. Blanda jordgubbssylten med maizena och bred den över 2/3 delar av degplattan.  
  9. Vik den ena delen (utan sylt på) över  och sen vik den andra änden över. Då får du som ett treslag eller som man viker ett brev. 
  10. Skär i 5-6 lika bredda remsor. Rulla försiktigt varje remsa och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Upprepa samma procedur med resterande remsor. 
  11. Upprepa samma procedur med den andra degplattan.
  12. Låt bullarna jäsa under en kökshandduk för ca 50 – 60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme, när det återstår 20 minuter av jäsningstiden.
  13. Grädda en plåt åt gången för ca 20- 25 minuter eller tills bullarna har fått en fin färg.
  14. Blanda strösocker med jordgubbspulver. Doppa framsidan av bullarna i strösocker och lägg på galler. Servera ljumma. 

* använder du färsk jäst lös upp den i lite mjölk och sen blanda med all mjölk och 2 msk strösocker. 
**jag fryste in ena degplattan och bakade ut endast halvsats. det blev 6 stora bullar som försvann i ett nafs.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.