back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADKAKA MED BRYNT SMÖRGLASYR

  • 1h
  • 16 bitar

Chokladkaka med brynt smörglasyr. Bara för att det är söndag.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Smörj och mjöla ordentligt en sockerkaksform. Ställ åt sidan 

2.

I en stor skål sikta vetemjöl, kakao, salt och bikarbonat. Ställ åt sidan

3.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst, ca 5 minuter

4.

Tillsätt olja, filmjölk och kaffe. Blanda jämnt 

5.

Vänd ner mjölmixen i smeten. Blanda lätt så du behåller så mycket luft som möjligt i smeten 

6.

Häll i formen och tappa formen lätt i bordet så du får bort ev luftbubblor

7.

Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter eller till en provsticka kommer ut torr

8.

Ta bort från spisen och tillsätt florsocker. Rör till en jämn glasyr. Häll den över kakan och strö över nötter. Låt stelna lätt innan du skär i skivor. 

9.

I en kastrull på spisen värm smöret och låt den brynas gyllenebrynt. Rör lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna bränns på botten av kastrullen.

10.

Ta bort från spisen och tillsätt florsocker. Rör till en jämn glasyr. Häll den över kakan och strö över nötter. Låt stelna lätt innan du skär i skivor. 

11.

Förvaras väl inplastat på sval plats

Ingredienser

Chokladkaka

6 dl vetemjöl 

2 dl osötad kakao 

2 tsk bikarbonat 

0.5 tsk salt 

3 stora ägg 

3.5 dl Brun farin socker (eller strösocker) 

2 tsk vaniljsocker 

2 dl olja neutral i smaken 

2.25 dl filmjölk 

1.5 dl ljummet bryggt kaffe ( eller vatten)

Glasyr

100 g normal saltat smör 

3-4 dl florsocker* 

hackade rostade nötter att toppa med