back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MOROTSKAKSGROTTOR

  • 24 personer

Vad ska jag säga men här kommer ett till recept på grottor, morotskaksgrottor. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Och så tycker jag jättemycket om grottor och ville passa på att baka dem med morotskakssmak. För jag älskar morotskaka också. Och nu tänker jag ställa dig en viktig fråga. Med eller utan hallonsylt i? Jag röstar på ”med hallonsylt”, definitivt.

    Hur

    Instruktioner

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

    2.

    Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.

    3.

    Blanda alla ingredienser till degen, börja med 6 dl vetemjöl. Addera mer ifall degen är för klibbig. Degen ska vara mjuk men det går att hantera.

    4.

    Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.

    5.

    Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.

    6.

    Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.

    7.

    Vispa färskost, smör, vanilj- och florsocker jämnt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Vispa luftigt.

    8.

    Fyll hålet i varje kaka med lite hallonsylt. Toppa med färskostkräm.

    9.

    Förvaras svalt i låda med lock.

    Ingredienser

    Kakdeg

    250 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    1-2 mindre morötter, finrivna

    0.5 tsk malen kanel, kan uteslutas

    1 tsk bakpulver

    6- 6.5 dl vetemjöl

    topping

    2 dl hallonsylt (kan uteslutas)

    200 g färskost naturell, typ Philadelphia

    75 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

    1 tsk vaniljsocker

    2 msk florsocker

    0.5 – 1 dl vispgrädde för att få fyllningen till rätt konsistens.

    morotsblommor**