CHOKLADBULLAR

chokladbullar

Alltså dessa chokladbullar. Smöriga, vaniljdoftande chokladbullar. Mjuka inuti och med en krispig utsidan.  Superenkelt att göra och visst ser degen smördegsaktigt ut? Hemligheten sitter i kall deg som jag har vikt och kavlat med chokladkräm emellan. Kall deg som går att hantera utan kladd. HÄR ser du hur jag kavlar och snurrar mina bullar.

chokladbullar
chokladbullar
INGREDIENSER:

Antal 14-16 bullar

Deg:

  • 7 1/2 – 8 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk torrjäst
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 140 g normal saltat smör rumstempererat

Fyllning:

  • ca 2- 3 dl chokladkräm*
  • 2 msk vetemjöl
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Börja med 7 dl vetemjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop. 
  2. Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk och släpper från skålen. Tillsätt ev mer vetemjöl om det behövs.
  3. Plasta in skålen och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera.
  4. Ta upp degen på bakbordet och kavla till en rektangel, ca 20 x 45 cm. Bred chokladkräm blandad med vetemjöl över 2/3 delar av degplattan. Vik den  änden utan choklad över mot mitten av plattan. Vik över den andra änden mot mitten. Då får du som ett treslag, brevvikning. Plasta in och ställ i kylskåpet för minst 30 minuter eller i frysen för 10-15. Då kommer du kunna hantera degen utan större kladd.
  5. Ta fram degplattan och kavla ca 20 X 45 cm. Vik igen som tre slag, vänd och kavla igen. Nu ska du ha en degplatta som är ca 20 X 40 cm. Skär i remsor utmed den korta sidan. Rulla och lägg rullarna i stora muffinsformar eller i en smord muffinsplåt. 
  6. Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i minst 30- 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, över och undervärmen.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.

 

* Du kan göra egen chokladkräm genom att värma 1 1/2 dl vispgrädde till nästan kokpunkten och sen blanda i 200 g choklad i bitar. Rör i tills du får en len jämn kräm. Låt den svalna lite innan användning.
Tänk på vikten att ställa degplattan i kylen eller frysen en stund så blir lättare  att kavla ut utan kladd.
Bullarna håller sig färska länge men går utmärkt att frysa in både ogräddade och gräddade.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

10 comments / Add your comment below

  1. Hej!
    Har dubbel sats på gång och undrar om de inte ska penslas med ägg? 🤔
    Än så länge ser det lovande ut 🤗
    /Sandra

    1. Hej, jag penslade inte med ägg men vill du så är det helt ok. Då blir bullarna glansiga. Jag siktar florsocker på de färdiga bullarna.

  2. Ser bra ut. Jag är säker på att de smakar samma som de ser ut. Men det som verkligen fångar min uppmärksamhet är receptet. Mycket lätt att göra. Jag kommer definitivt att försöka göra det själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.