BASKISK BRÄNT CHEESECAKE

bränt cheesecake

Bränt cheesecake är den berömda baskiska cheesecaken med bränd yta som passar bäst att göra dagen innan servering så att den hinner sätta sig ordentligt. Viktigt att låta cheesecaken kallna så får du den goda smaken och krämigheten på köpet. Superenkelt att svänga ihop på få ingredienser och ja inga krusiduller vid utförandet. Trodde att cheesecaken skulle smaka bittert, bränt men ack så fel jag hade. Den smakar nästan karamellaktig tycker jag.  

bränt cheesecake
bränt cheesecake

BASKISK BRÄNT CHEESECAKE

INGREDIENSER:

En sats ger 8-10 portioner
Tid: ca 1,5 timme

Ingredienser:

  • 450 g färskost 
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl vetemjöl
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugnsvärme. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 18-20 cm i diameter, och klä botten och väggarna med dubbla bakplåtspapper. Se till att pappret överstigen höjden på formen med minst 3-4 cm. Ställ åt sidan.
  2. Vispa lätt färskost och strösocker och vaniljpasta. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Sänk hastigheten och tillsätt vispgrädden under vispning. Sikta vetemjöl och vänd i försiktigt, blanda jämnt.
  3. Häll smeten i formen och grädda i ca  45-60 minuter. Toppen ska vara helt bränt och lite lös i mitten.
  4. Låt den kallna i rumstemperatur för en timme och sen ställ kallt minst 2 timmar, helst över natten.

Cheesecaken får en bra höjd i ugnen därför är det viktigt att du bygger upp väggarna med bakplåtspapper. Kommer sjunka sen under kylning men det är så det ska vara.
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

1 comments / Add your comment below

  1. skriver:

    Hej!!!
    Älskar dina bakelser du är grym!!!!
    Tänkte fråga var i ugnen den ska vara längt ner, mitten eller högre upp?
    Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.