HALLONBITAR MED SMULTÄCKE

hallonbitar med smultäcke

Hallonbitar med smultäcke och nötter. Spröda och smöriga med en sötsyrlig smak av doftande hallon och saltade nötter. En dröm. Nu efter fettisdagen är jag sugen på annat än bullar. Och denna kaka är så enkelt att göra. Jag brukar inte sila kärnorna men kommer göra det framöver och jag föreslår att du gör det med. Tyckte det var för mycket med tuggmotstånd från både kärnor och hasselnötterna. 

hallonbitar med smultäcke

HALLONBITAR MED SMULTÄCKE

INGREDIENSER:

Antal ca 12 bitar
Tid: ca 45 min

Mördeg:

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vanilj
  • 1 dl strösocker
  • 75 g  normal saltat smör, smält

Fyllning:

  • 200 g hallon
  • 1/2 dl gelésocker
  • 2 msk vetemjöl

Topping:

  • 1 dl hackade nötter
  • 1/4  del mördeg
INSTRUKTIONER:
  1. Förvärm ugnen till 175 grader, över och undervärme. Fodra en form, ca 20 X 22 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. I en skål kombinerar du alla ingredienser till mördegsbotten. Om degen är för smulig tillsätt 1-2 msk mjölk.
  3. Tryck 3/4 av blandningen (den andra 1/4 kommer att användas som toppning) i botten på formen och baka i ca 10-12 minuter.
  4. Förbered fyllningen under tiden. I en kastrull på spisen kokar du upp alla ingredienser till fyllningen.Mossa hallonen lätt. Koka i 2-3 minuter tills blandningen är tjock och inga större hallon finns kvar.
  5. Häll fyllningen i en liten skål och kyla tills den ska användas.
  6. När botten är gräddad låt den svalna ca 5 minuter. 
  7. Bred fyllningen över botten.  Blanda hackade nötter i resterande mördeg och strö den över fyllningen. Tryck försiktigt ned med baksidan av en matsked.
  8. Grädda i mitten av ugnen för 20 minuter eller tills toppen på kakan är gyllenbrun.
  9. Låt kallna innan du delar i lagom stora bitar. Förvaras svalt.

Du kan göra kakan glutenfri genom att byta ut vetemjöl mot mandel och kokosmjöl. 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.