KNÅDFRIA NATTJÄSTA SEMLOR

knådfria nattjästa semlor

Saftiga nästan knådfria nattjästa semlor. Här pratar vi om klassiska semlor som kräver minimalt ansträngning. Fyll dem med hemmagjord rostad mandelmassa. Så goda. Något till  Fettisdagen. Skulle du mot förmodan inte ha lust att satsa på hemmagjord mandelmassa så kör på köpt. Detta ska inte sätta käppar i hjulet för semmelprojektet. 

knådfria nattjästa semlor
knådfria nattjästa semlor

KNÅDFRIA NATTJÄSTA SEMLOR

INGREDIENSER:

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, rumstempererat
  • ett stort ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 – 1 1/2 tsk stött kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g rostade sötmandlar med skal
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en äggvita
  • lite vispgrädde till massan får rätt konsistens

Topping:

  • 5-6 dl vispgrädde
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 5-6 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Dela degen i 20- 24 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 30-35 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit , tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
  4. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum mellan dem. Täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i minst 6-8 timmar. 
  5. Sätt ugnen på 200 grader, både över- och undervärme.
  6. Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
  8. Rosta mandlarna i en stekpanna på spisen. Kör dem i matberedare eller mixer. Blanda med florsocker och äggvitan. Tillsätt ev vispgrädde till önskad konsistens.
  9. Lägg mandelmassan i en spritspåse och ställ åt sidan.
  10. Klipp lock till bullarna med hjälp  av en sax. Klipp neråt in i bullen för att samtidigt gröpa ur en del av inkråmet. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
  11. Vispa grädden till mjuka toppar. Fyll en spritspåse med grädde.
  12. Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera direkt. *
  13. Njuuuuuuut!
 

*Ska du inte servera/äta alla semlor på en gång fyller du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse och fyller dem precis vid servering.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

2 comments / Add your comment below

  1. Hej!
    Tänkte prova baka dessa godingar!
    Jag undrar dock vad som menas med mandlar?
    Är det samma som sötmandel?
    Mvh
    Charlotte

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.