ENKLA KNÅDFRIA BRÖD TOPPADE MED ZAATAR

enkla bröd toppade med Zaatar

Mina enkla bröd från Nyhetsmorgon har fått tillökning i familjen. Superenkla bröd bakade på samma grunddeg men toppade med syrlig Zaatar. Verkligen ett superenkelt recept och så enkelt att variera. Detta recept tröttnar du inte på i första taget, jag vet att jag inte gör det. En vacker dag kommer jag ge mig på att baka originalet, libanesiskt bröd med Zaatar men just nu nöjer jag mig med detta recept. Lätt att få ihop, kolla videon HÄR.

Vill du göra egen Zaatar kryddblandning gör du det enkelt: blanda 2 msk rostade sesamfrön med 2 msk sumak eller motsvarande mängd finrivet citronskal och 2 msk torkad oregano samt 1/2 tsk salt. 

enkla bröd toppade med Zaatar
enkla bröd toppade med Zaatar

ENKLA KNÅDFRIA BRÖD TOPPADE MED ZAATAR

INGREDIENSER:

Antal 6-8 st
Tid: ca 45 minuter effektiv tid

Ingredienser deg:

  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk torrjäst
  • 4 dl kallt vatten
Topping:
  • 4-5 msk Zaatar krydda
  • 3-4 msk olivolja
  • flingsalt
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan, mjöla pappret rikligt. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela i 6-8 bitar. Lyft varje bit försiktigt och dra lite i ändarna. Lägg på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande deg. 
  3. Blanda Zaatar krydda och olivolja och toppa bröden med.  
  4. Grädda  i mitten av ugnen för ca 10 minuter (beroende på ugn och hur välgräddat bröd du vill ha).
  5. Ta ut plåten ur ugnen, lyft bröden med bakplåtspapper och ställ på galler. 
  6. Godast att äta varma som dem är eller till gryta. 

Tips!
  • Degen ska vara klibbig
  • Mjöla underlaget/bakbordet rikligt
  • Mjöla dina händer rikligt
  • Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar till baguette så du behåller kvar all luft i brödet
Följ @simonamuntean på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.