KALLJÄSTA BLÅBÄRSBULLAR

kalljästa blåbärsbullar

Saftiga knådfria kalljästa blåbärsbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Du kan fylla bullarna med en god blåbärssylt eller med smörig vit choklad och blåbärsfyllning. Jag du hör hur det låter. Hur gott på en skalla ett till tio? Tolv vill jag påstå. Testa så får du berätta sen.

Jag har bakat bullarna i min ugnsform från Heirol. Formen har en induktionsplatta under och ett praktiskt lock att lägga på. Det bästa var att jäsa bullarna med locket på och även förvara dem efter gräddning. 

kalljästa blåbärsbullar
kalljästa blåbärsbullar

KALLJÄSTA BLÅBÄRSBULLAR

INGREDIENSER:

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kallt
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 5-6 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 4-5 dl god blåbärssylt blandad med 4 msk vetemjöl eller

  • 100 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 2 dl blåbärssylt eller frysta blåbär
  • 150 g riven vit choklad
  • 4 msk vetemjöl
    • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men starta med endast 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande vetemjöl, en dl i taget och upp till 6 dl samt blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6-8 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en stor form med höga kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen  och bred över degplattan. 
  7. Rulla från den långa sidan. Skär i lagom breda rullar och lägg i formen med lite mellanrum emellan. Bullarna kommer jäsa fint och gå ihop under gräddningen.
  8. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30-45 minuter.
  9. Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
  10. Låt svalna i formen under en kökshandduk eller som i mitt fall under locket på formen. Sikta florsocker över innan servering. Njuuuuuuut!

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 35-40 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.