SEMMELGROTTOR

semmelgrottor

Här kommer ett till recept på grottor, semmelgrottor. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på fler semmelhybrider. Klart vi behöver. Fettisdagen är stor, lika stor om inte större än Kanelbullensdag och alla är inte så förtjusta i semlor. Har hört massor om varför. För mycket grädde, för mycket bulle, för mycket mandelmassa, ja för mycket av allting. Och då tänker jag baka en liten kaka som är så lite men av allting.

semmelgrottor

SEMMELGROTTOR

INGREDIENSER:

Antal 12 stycken
Tid: ca 30 min

Kakdeg:

  • 250 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk kardemumma, stött

Fyllning:

  • en halv sats egengjord mandelmassa
  • 3 dl vispgrädde 
  • ev mandelspån, stött kardemumma och florsocker att toppa med
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
  4. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  5. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
  6. Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  7. Gör mandelmassan enligt anvisning i receptet här. Annars kan du använda köpt. Se nedan*
  8. Vispa grädden till medelmjuka toppar. 
  9. Fyll grottorna med mandelmassa. Toppa med grädde, mandelspån och stött kardemumma.
  10.  Förvaras svalt i låda med lock. Sikta ev lite florsocker över grottorna vid servering.

*Om du inte har lust att göra egen mandelmassa kan du använda köpt så klart.

  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 1 – 1 1/2 dl vispgrädde för att få fyllningen till rätt konsistens

*Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund skaft. När kakorna är gräddade måste du trycka ner igen i mitten men använd inte tummen så du bränner dig.

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.