SEMMELKAKA I LÅNGPANNA

semmelkaka i långpanna

Baka en semmelkaka i långpanna när du inte orkar baka semmelbullar. Du kan alltid baka kakan i förväg och frysa in. Varför inte frysa in som mindre bitar som du tar fram vid behov, brer lite mandelmassa på och toppar med vispad grädde. Enkelt och så gott. Använd färsk mortlat kardemumma för den bästa smaken. 

semmelkaka i långpanna
semmelkaka i långpanna

SEMMELKAKA I LÅNGPANNA

Antal: 16 bitar
Tid: ca 45 minuter

Smet:

  • 125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  •  1 1/2 dl strösocker
  •  2 äggvitor
  • 2 1/2 dl filmjölk
  •  1 tsk vaniljsocker
  •  3 1/4 dl vetemjöl
  •  1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk stöt kardemumma 

Fyllning:

  •  200 g mandelmassa finriven*
  • 1/2 dl vispgrädde

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde att toppa med
  • mandelflan
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.
  3. Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.
  6. Låt kallna helt innan du fyller och garnerar.
  7. Rör ihop riven mandelmassa med vispgrädde tills du får en bredbar konsistens. Vispa grädden till medel mjuka toppar.
  8. Bred mandelmassan över kakan och toppa eller spritsa grädden över. Strö över mandelflan.
  9. Sikta florsocker över precis innan servering.
  10. Förvaras  kallt i låda med lock. 

* Du kan alltid göra egen mandelmassa att fylla kakan med, recept hittar du HÄR.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.