PEPPARKAKSRULLTÅRTA MED LINGON OCH CHOKLAD

pepparkaksrulltårta med lingon och choklad

Jag skapar mig min egen vita jul. En enkel pepparkaksrulltårta med lingon och choklad. Det är en snabbt bakad efterrätt som passar lika bra till advent som till julafton. Ge denna en chans och du kommer inte ångra dig.

Passa på och ge min bok i julklapp (beställ senast 21/12 kl 12:00) eller present till någon du tycker om, handla enkelt och säkert i min WEBBUTIK och jag signerar, paketerar och skickar boken dit du önskar. Missa inte detta fina erbjudande! 

pepparkaksrulltårta med lingon och choklad

PEPPARKAKSRULLTÅRTA MED LINGON OCH CHOKLAD

INGREDIENSER:

En sats ger ca 12-14 bitar
Tid: ca 30 minuter

Rulltårta:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2-3 msk gräddfil

Färskostkräm:

  • 100 g  rumstempererat
  • 300 g färskost naturell
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • ½ dl lingonsylt

Garnering:

  • 200 g vit eller rubi choklad
  • 2-3 droppar röd karamellfärg
  • riven kokos
  • julströssel
 
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Sikta alla torra ingredienser till rulltårtan i en bunke.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst och vänd i de torra ingredienserna med en slickepott.
  4. Tillsätt sedan gräddfilen och bred ut smeten på bakplåtspapper och grädda i ugn i 5-6 min.
  5. Ta ut kakan, sockra den på ytan och vänd den på ett bakplåtspapper. Pensla pappret med kallt vatten så går det lättare att stjälpa upp pappret och låt kakan svalna under en kökshandduk.
  6. Blanda smör och färskost . Tillsätt vaniljsocker och florsockret lite i taget och rör jämt. 
  7. Rör slutligen i grädden och vänd försiktigt ner lingonsylten.
  8. Fördela frostingen jämnt på botten och rulla ihop från den långa sidan.
  9. Plasta in ordentligt och ställ kallt någon timme.
  10. Innan servering smält chokladen i micron ca 20-30 sekunder i taget. Rör i emellanåt. Tillsätt några droppar röd karamellfärg och en tsk smör.
  11. Skedda chokladen över rulltårtan, strö över ev riven kokos och garnera med strössel.  

En super enkel kaka som går mycket snabbt att baka och smakar gudomligt. Smaksätt krämen med saffran eller byt ut den mot lingongrädde för en lättare variant. Sikta lite florsocker innan serveringen och dekorera med frysta lingon om du inte vill köra All in med choklad.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.