CHOKLADTÅRTA MED SAFFRANSKRÄM

chokladtårta med saffranskräm

Jag blev tillfrågat om jag ville baka något för SWEA Stockholm. Tidigare har jag bakat för SWEA Barcelona och SWEA International. Självklart svarade jag JA KLART JAG GÖR DET. Älskar att baka och älskar att prata bakverk, tips till garnering och dekorering. Alltså vilken kväll det blev. Min internet la av mitt i alltihopa så jag ville bara sjunka genom golvet. Fick hjälp av Christian att fixa nätet och kunde fortsätta liven. Lyckades få ihop tårtan, halvt ljumma bottnar som jag fyllde snabbt och garnerade. Nöjd med prestationen trots missödet med internet. Krämen mellan bottnarna började smälta innan vi avslutade mötet så jag fick smeta den runt tårtan efteråt. Ställde den kallt så den blev hur fint som helst. Och smaken, den är gudomlig. Ja här har ni julens juligaste krans 2.0.

Vill bara påminna om julerbjudandet på boken där du har chans att vinna lyxfika för två. Köp boken senast 18 dec kl 12:00 så är du med i utlottningen. Boken köper du enkelt i webbutiken, klicka HÄR.

chokladtårta med saffranskräm
chokladtårta med saffranskräm

CHOKLADÅRTA MED SAFFRANSKRÄM

INGREDIENSER:

Antal: ca 12 bitar
Tid: ca 1 h effektiv tid

Chokladkaka:

  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 4 3/4 dl strösocker 
  • 1 3/4 dl osötad kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 2 stora ägg
  • 2 1/2 dl filmjölk
  • 2 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl kokt vatten

Saffranskräm:

  • 125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 400 g färskost naturell
  • 1-2 kuvert á 0,5 g saffran + 1 tsk strösocker + 1 tsk citronsaft
  • 1 1/2  – 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • lingon, maränger, citronmeliss eller myntablad
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra botten på två runda formar, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj och mjöla kanterna på. Ställ åt sidan.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
  3. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.
  4. Vispa sist det kokta vatten i smeten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet.  Smeten är väldigt rinnig.
  5. Fördela smeten lika i formarna.
  6. Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter tills mitten på kakan känns torr. Låt bottnarna kallna i formen.
  7. Vispa färskosten mjukt och krämigt. Rör smöret mjukt och blanda med osten.
  8. Tillsätt saffranen och florsockret, vispa jämt och luftigt.
  9. Stansa ut ett håll i mitten på båda bottnarna. Använd ett glas eller liten skål och skär runt om med en vass kniv.
  10. Ställ den ena botten på ett serveringsfat. Fyll en spritspåse med hälften av krämen och spritsa över botten. lägg över den andra botten och spritsa över resterande kräm.
  11. Garnera med lingon, krossade maränger och grönt precis innan servering.

 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.