HALLONGROTTOR MED SAFFRAN

hallongrottor med saffran

Vad ska jag mer säga än att här kommer ett till recept på grottor, hallongrottor med saffran. Det är fortfarande hallongrottor men i julkostym. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Jag tycker jättemycket om grottor och ville passa på att baka igen.
Ideen till stjärnformade mitten har jag fått av bloggarkollega Diana med bloggen Diadonna. Och så ville jag använda den fina citruspress jag hade fått att bästa Zeina.

Missa inte julkampanjen i min WEBBUTIK .  Boken säljs till en mycket bra pris, med personlig hälsning, fin paketerat och skickat direkt till den du önskar, fraktfritt.

hallongrottor med saffran
hallongrottor med saffran

SAFFRANSGROTTOR

INGREDIENSER:

Antal 24 stycken
Tid: ca 30 min

Kakdeg:

  • 1-2 påsar malen saffran, stött med 2 tsk strösocker och blandad med 2 msk citronsaft
  • 250 g normal saltat smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 3/4 dl vetemjöl

Fyllning:

  • hallonsylt
  • ev florsocker att sista över de färdiga kakorna
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
  4. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  5. Lägg en degboll i varje form och tryck till en grop i mitten. Du kan använda en citronpress för att få ett fint mönster på.   
  6. Klicka hallonsylt i mitten på varje kaka. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
  7. Ta ut plåten från ugnen och låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  8. Sikta ev florsocker innan servering.
  9.  Förvaras svalt i låda med lock.

Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund skaft. När kakorna är gräddade måste du trycka ner igen i mitten men använd inte tummen så du bränner dig.

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.