TOMTEKAKA – SAFFRANSPEPPARKAKA MED LINGON

tomtekaka saffranspepparkaka med lingon

Alltså denna kaka är en enkel dröm med så ljuvlig. Tomtekaka saffranspepparkaka med lingon. Varför ska man blanda undrar du? Låt mig fråga dig. Varför inte? Kombinationen saffran och pepparkaka är helt underbar. Blanda i lite sura lingon och du har den perfekta kakan. Bara vänta på tomten med en bit kaka och ett glas mjölk.

tomtekaka saffranspepparkaka med lingon
tomtekaka saffranspepparkaka med lingon

TOMTEKAKA - SAFFRANSPEPPARKAKA MED LINGON

Antal: 16 bitar
Tid: ca 45 minuter

Smet:

  • 125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  •  1 1/2 dl strösocker
  •  2 äggvitor
  • 2 1/2 dl filmjölk
  •  1 tsk vaniljsocker
  •  3 1/4 dl vetemjöl
  •  1 tsk bikarbonat
  • 1 fpk malen saffran
  • 2 – 2 1/2 msk pepparkakskrydda 
  • 2 dl frysta lingon

 

 

INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.
  3. Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.
  5. Fördela smeten lika i två skålar och blanda saffran i den ena och pepparkakskrydda i den andra. Blanda jämnt.
  6. Rör ner 1 dl lingon i varje skål. Klicka båda  smeten i formen, rör lätt med en kniv.
  7. Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.
  8. Låt den kallna i formen med en kökshandduk över.
  9. Sikta florsocker innan serveringen.
  10. Förvaras  svalt i låda med lock. 

Nu har jag öppnat WEBBUTIK och har julerbjudande på boken. Du får orderbekräftelse och kvittens på en gång och ordern behandlas efter erhållen betalning.
Du kan även läsa mer HÄR och vara med i tävlingen om en lyxfika för två personer. Passa på och köp dina klappar.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

2 comments / Add your comment below

  1. Gjorde tre till jobbet. Ville baka något som var lätt och snabbt. Var lite rädd att de skulle bli torra.
    De stod till dagen efter i kylen och sedan i rumstemperatur i 6 timmar. Mjuk, underbar! Alla tyckte den var SÅ god. Ta med fler gånger så några.
    Tack Simona för detta recept! Och så klart så jag på jobbet att det var från dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.