HALLONGROTTOR MED BRYNT SMÖR

hallongrottor med brynt smör

Vad ska jag säga men här kommer ett till recept på grottor, hallongrottor med brynt smör. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Brynt smör i småkakor är helt underbart och har du inte testat så är det högtid du gör det. 
Vill du även ha ett tips på hur du ska göra så dina grottor inte spricker när du trycker i mitten på degen och gör en grop? Du får det ändå. Arbeta med en mjuk deg och använd inte extra mjöl när du ska rulla. Mjölet gör degen torrare och lättare att spricka.
Här kan du se hur mjuk min deg är och hur lätt jag får till gropen i mitten på kakan som ska fyllas med sylt.

hallongrottor med brynt smör
hallongrottor med brynt smör

HALLONGROTTOR MED BRYNT SMÖR

INGREDIENSER:

Antal 24 stycken
Tid: ca 30 min

Kakdeg:

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 3/4 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 3 dl hallonsylt
  • florsocker att sikta över de färdiga kakorna
INSTRUKTIONER:
  1. Bryn smöret i en kastrull på spisen under fortsatt vispning. När smöret får en ljusbrun nyans och luktar karamell ska du ta bort från spisen. Låt det kallna helt. Då är det inte flyttande längre utan brunaktigt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  3. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
  4. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
  5. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  6. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Fyll gropen med hallonsylt.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
  8. Ta ut plåten från ugnen och låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  9.  Förvaras svalt i låda med lock. Sikta ev florsocker över innan servering.

Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund skaft. När kakorna är gräddade måste du trycka ner igen i mitten men använd inte tummen så du bränner dig.

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.