Chokladens dag idag. Har du den? Jag har firat så klart. Med brownies med nötter och saltkaramell. Det är den ultimata browniebiten. Lyx i en liten chokladkaka. Lagom kladdig, lagom sött och lagom saltat. Browniesen är enkla att svänga ihop och att variera fyllning och topping.


BROWNIES MED NÖTTER OCH SALTKARAMELL

INGREDIENSER:
En sats ger 20 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: medel
Brownies:
- 140 g smör
- 125 g mörk choklad, hackad
- 1 ½ dl strösocker
- ½ dl brun farin
- 2 stora ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ¾ dl vetemjöl
- ½ dl + 1 msk kakao
- 2-3 msk bryggd kaffe
- 2 dl nötter, grovhackade
Salt karamellkräm:
- 100 g normal saltat smör, rumstempererat
- 1/2 burk, ca 200 g, karamelliserad mjölk
- 1 – 1 1/2 dl vispgrädde
- flingsalt och nötter att toppa med
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brun farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 2-3 minuter.
- Tillsätt äggen och vaniljsocker under vispning. Vänd de övriga ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet.
- Häll den i formen. Jämna till ytan.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen och sen i helt i kylskåpet.
- Gör krämen innan servering. Vispa smöret luftigt.
- Tillsätt karamelliserad mjölk och vispa jämt. Häll i grädde under fortsatt vispning.
- Skär kakan i lagom stora bitar. Spritsa eller bred på krämen. Strö över flingsalt och nötter.
- Förvaras kallt i låda med lock.
Jag har använt rostade jordnötter men du kan hoppa över dem eller byta ut mot annat du gillar. Brownisen kan frysas med eller utan topping.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN