BROWNIES MED NÖTTER OCH SALTKARAMELLKRÄM

brownies med nötter och saltkaramell

Chokladens dag idag. Har du den? Jag har firat så klart.  Med brownies med nötter och saltkaramell. Det är den ultimata browniebiten. Lyx i en liten chokladkaka. Lagom kladdig, lagom sött och lagom saltat. Browniesen är enkla att svänga ihop och att variera fyllning och topping. 

brownies med nötter och saltkaramell
brownies med nötter och saltkaramell

BROWNIES MED NÖTTER OCH SALTKARAMELL

INGREDIENSER:

En sats ger 20 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: medel

Brownies:

  • 140 g smör
  • 125 g mörk choklad, hackad
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl brun farin
  • 2 stora ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl + 1 msk kakao
  • 2-3 msk bryggd kaffe
  • 2 dl nötter, grovhackade

Salt karamellkräm:

  • 100 g normal saltat smör, rumstempererat
  • 1/2 burk, ca 200 g, karamelliserad mjölk
  • 1 – 1 1/2 dl vispgrädde
  • flingsalt och nötter att toppa med
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brun farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 2-3 minuter.
  3. Tillsätt äggen och vaniljsocker under vispning. Vänd de övriga ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet.
  4. Häll den i formen. Jämna till ytan.
  5. Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen och sen i helt i kylskåpet.
  6. Gör krämen innan servering. Vispa smöret luftigt. 
  7. Tillsätt karamelliserad mjölk och vispa jämt. Häll i grädde under fortsatt vispning.
  8. Skär kakan i lagom stora bitar. Spritsa eller bred på krämen. Strö över flingsalt och nötter.
  9. Förvaras kallt i låda med lock.

Jag har använt rostade jordnötter men du kan hoppa över dem eller byta ut mot annat du gillar. Brownisen kan frysas med eller utan topping.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.