BROWNIEKAKA MED PLOMMON OCH BRÄND MARÄNG

browniekaka med plommon

Alla kakor blir godare med topping och denna är inget undantag. Även om den är jädrans god utan. Men det känns festligare att bjuda på en browniekaka med plommon och bränd maräng. Jag får ju spritsa och bränna. Fördelen med att vara vuxen. Får leka med elden.

browniekaka med plommon
browniekaka med plommon

BROWNIEKAKA MED PLOMMON OCH BRÄND MARÄNG

INGREDIENSER:

En sats ger 16 bitar
Tid: ca 45 minuter

Browniebotten:

  • 140 g normal saltat smör
  • 120 g mörk choklad, hackad
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl brun farin
  • 2 stora ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl + 1 msk kakao
  • en nypa salt
  • 8-10 stora plommon urkärnade och delade i 4

Maräng:

  • 2 dl strösocker
  • 2/3 dl vatten
  • 1 dl, 3 st, äggvitor i rumstemperatur
  • 1 msk strösocker
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra botten och kanterna på en rund form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brunt farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 2-3 minuter.
  3. Tillsätt äggen och vaniljsocker under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen. Toppa med plommonskivorna.
  4. Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen helt innan du ställer den kallt minst en timme.
  5. Koka strösocker och vatten till sockerlag. Koka till den når 118 grader, det ska ha en honungsliknande konsistens.
  6. Under tiden vispa äggvitor och 1 msk strösocker till hård skum.
  7. Tillsätt sockerlaget under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills marängen är blank och har svalnat.
  8. Lossa formen från kakan och ställ på ett serveringsfat. Bred över eller spritsa marängen i ett fint mönster. Bränn av med en gasolbrännare. 

Har du ingen gasolbrännare kan du grädda kakan i ugnen i 250 grader för några minuter. Passa ugnen noga för kakan kan lätt brännas.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.