SAFTIGT KNÅDFRITT KARDEMUMMABRÖD

kardemummabröd

Saftiga knådfria kardemummabröd så luftiga och safttiga. Så goda. Något att syssla med en regnig mörk höstdag och när du är sugen på att vara lite pysslig. Nej men så roligt att fläta, hade kunnat göra minst 10 gånger till. Älskar att hålla på med deg och sjunka in i mina tankar och funderingar.

Du kan fläta som jag gjorde, se video här, eller forma som du tycker, som vanliga längder.

kardemummabröd
kardemummabröd

SAFTIGT KNÅDFRITT KARDEMUMMABRÖD

INGREDIENSER:

Antal 2 stycken, 20 bitar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kallt
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Topping:

  • 1 1/2 dl brun farin
  • 1  dl vatten
  • pistagenötter, hackade, att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en eller två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två bitar. dela varje bit i fyra lika delar. 
  6. Rulla varje bit till en remsa, ca 25-30 cm långa.
  7. Fläta eller forma till längder. 
  8. Lägg på plåt och täck med en kökshandduk samt låt jäsa för ca 45 till 60 minuter.
  9. Grädda i mitten av ugnen för ca 30-40 minuter tills bröden är klara. Utgå ifrån din ugn och hur den fungerar.
  10. Under tiden koka upp brun farin och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  11. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pistagenötter.
  12. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
 

Ska du frysa in bröden gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 30-40 minuter. På det sättet har du alltid färskt bröd på nolltid.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.