MJUK PLOMMONKAKA MED MARÄNG

mjuk plommonkaka med maräng

Mjuk plommonkaka med maräng. Bakade en plommonkaka med kardemumma och jag kände bara för att piffa upp den. Gjorde snabbt en italiensk maräng som jag brände av med gasolbrännare. Snabbt, enkelt och så gott till syrliga plommon. Denna gjorde jag utan någon sockertermometer. Nu när jag har gjort maräng så pass ofta har jag kommit fram till att det är ganska enkelt om du bara får rätt konsistens på sockerlagen. Honungsliknande konsistens, trögflytande honung. Så det kommer bli många recept med bränt maräng framöver. 

mjuk plommonkaka med maräng
mjuk plommonkaka med maräng

MJUK PLOMMONKAKA MED MARÄNG

INGREDIENSER:

Antal: 16 bitar
Tid: 1 timme

Smet:

  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl olja, neutral i smaken
  • 3 dl mjölk
  • 5-6 stora plommon, urkärnade och skivade

Maräng:

  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl äggvitor (3 stycken)
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt poröst.
  3. Tillsätt vetemjöl, salt, kardemumma och bakpulver och blanda jämnt.
  4. Häll olja och mjölken och blanda till en jämn smet.
  5. Häll i formen och förgrädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter.
  6. Ta ut kakan och täck med plommonskivor. Tryck dem lätt in i smeten men inte hela vägen.
  7. Grädda ytterligare 20-25 minuter tills kakan är torr i mitten.
  8. Ta ut och låt den kallna i formen.  Förvaras svalt inplastat ordentligt.
  9. Innan servering ställ kakan på ett serveringsfat. Koka upp strösocker och vatten till sockerlag, sjuda tills lagen kommer upp i 118 grader. Använd en sockertermometer om du är osäker. Sockerlagen ska ha konsistensen av honung.
  10. Vispa äggvitorna till hård skum. Häll sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa till marängen är riktigt styv och blank.
  11. Spritsa eller bred den över kakan. Bränn av med en gasolbrännare.

Har du inte en gasolbrännare grädda i förvärmd ugn, 250 grader, några minuter. Passa ugnen noga i så fall.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.