SAFTIGA KNÅDFRIA KANELBULLAR

saftiga knådfria kanelbullar

Saftiga knådfria kanelbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Något till 4 oktober när hela Sverige firar Kanelbullen Dag. Själv vill jag inte äta en bulle på minst ett halvår. Igår satt jag med i jury för att utse Stockholms godaste kanelbulle och tillsammans med andra bloggare och profiler smakade mig igenom 21 bullar från 21 bagerier. Vinnare blev Tösse Bageriet. Eventet blev organiserat av Thatsup Stockholm. Superkul även om jag kan inte säga ordet kanelbulle utan att mitt blodsocker skjuter i höjder.

Vill du veta hur jag snurrar mina kanelbullar, klicka här.

saftiga knådfria kanelbullar
saftiga knådfria kanelbullar
saftiga knådfria kanelbullar
INGREDIENSER:

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl*

Fyllning:

  • 200 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kanel, malen

Topping:

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1  dl vatten
  • pärlsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl, lite i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr. 
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. 
  7. Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
  8. Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare. 
  9. Snurra varje remsa runt tummen. Vrid ett varv och snurra över en remsa till. 
  10. Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  11. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
  12. Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  13. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
  14. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
 

*Du kanske inte behöver hela mjölmängden, degen ska vara elastisk, fuktig men inte klibba.
Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

9 comments / Add your comment below

  1. Hej! Jag älskar dina kanelbullar. Men jag hade det lite svårt efter treslaget. Hur gör du det så att plattan är jämnt utan att fyllningen kommer ut överallt? Tack från Tyskland!

    1. Hej, degen får inte vara för varme, alltså köket. Sen ska inte fyllningen vara för varm, rinnig. Jag brukar köra med lite mjöl i fyllningen.

  2. Jag förstår inte riktigt receptet 😬 ska det verkligen vara 9 dl Vetemjöl + 6-7 dl sen alltså sammanlagt 15 -16 dl Mjöl 😳 jättekonstigt & måste bli väldigt torra bullar.

    1. Hej, har förtydligat i receptet. Du tillsätter 6-7 dl, lite i taget, du kanske inte behöver hela mjölmängden. Degen är elastisk, fuktig men släpper från bunken och klibbar inte.

      1. Ahhhh då förstår jag ☺️ bakar inte alls så mkt 🤷🏻‍♀️😬 🙈 men ska testa dina Kanelbullar till Kanelbullens Dag 🤗.Tusen tack för dina smaskiga recept 😋 & så glad att några inte innehåller Ägg då jag är allergisk 😢 / Pia 🤗🍄🍂🍁

  3. Har precis satt degen på jäsning och är nu nervös, har aldrig bakat med torrjäst förut! Fick i 12 dl mjöl totalt och tror att det kan vara på gränsen till för mkt nu i efterhand. Men vi bakar ut imorrn och ser hur det går! 😊

  4. Hej, i din ”snurrvideo” så ser man att du skär degen på längden och inte på tvären, det kanske du ska förtydliga i recepted. Mina bullar blev väldigt små eftersom jag skar dem på det ”vanliga” sättet. Sen ser det ut som du fått igång gluten i din video, min deg var väldigt ömtålig och ville gärna gå av när jag försökte linda den.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.