BANOFFEE GROTTOR

banoffee grottor

Vad ska jag säga men här kommer ett till recept på grottor, banoffee grottor. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Om jag har lärt mig något i år så är det att social distansering kommer inte bara försvinna bara någon viftar med händerna och säger PUFFF!. Vi behöver anpassa vårt sätt att umgås om vi inte ska ge upp helt vårt sociala liv. Då passar perfekt att träffas ute, trädgårdsfest och picknick. Då anpassar vi maten och fikat till det. Och så tycker jag jättemycket om grottor och ville passa på att bara dem igen.

banoffee grottor

BANOFFEE GROTTOR

INGREDIENSER:

Antal 12 stycken
Tid: ca 30 min

Kakdeg:

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 3/4 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 banan i skivor
  • 1 msk färsk citronsaft
  • 2 dl karamelliserad mjölk, karamellsås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knivsudd bakpulver
  • riven choklad att toppa med
  • torkade bananskivor naturgodis
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
  4. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar. Här har jag använd en muffinsplåt för 12 stycken.
  5. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
  6. Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  7. Vispa grädden med bakpulver till medelmjuka toppar. Fördela bananskivorna i kakornaoch pensla med citronsaft, häll över 1-2 tsk karamellsås och toppa med en msk vispad grädde.
  8. Garnera med riven choklad och banangodis.
  9.  Förvaras svalt i låda med lock.

Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund skaft. När kakorna är gräddade måste du trycka ner igen i mitten men använd inte tummen så du bränner dig.

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

6 comments / Add your comment below

  1. Hej!
    Lurar lite på vart citronsaften skalla användas?
    Är det för att bananskivorna inte ska bli bruna och dåliga?

    Låter som ett magiskt recept <3 Tack!

    1. Precis, det är för att pensla bananskivorna med. Då blir de inte mörka. Men det kanske är mindre viktigt eftersom bananen ligger under all karamell och grädde 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.