KNÅDFRIA SAFFRANSBULLAR MED BLÅBÄR

knådfria saffransbullar med blåbär

Saffransbullar i augusti. Behöver jag säga mer? Nej egentligen inte men jag kommer försvara mig ändå. Det är knådfria saffransbullar med blåbär, massa smör och kardemumma i. Drömmen. Alla i familjen var skeptiska till att jag stod i köket igår kväll och bakade saffransbullar, men när de smakade, då “smälte” alla. Testa du också vettja!

knådfria saffransbullar med blåbär

KNÅDFRIA SAFFRANSBULLAR MED BLÅBÄR

INGREDIENSER:

Antal ca 20 bullar
Deg:

  • 2 kuvert saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)
  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kallt
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vanilsocker
  • 9 dl + 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 2 dl färska eller frysta otinade skogsblåbär

Topping:

  • 1 1/2 dl brun farin
  • 1 1/2 dl vatten
  • kardemumma, mortlad att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 7 dl vetemjöl och blanda väl. 
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Ta fram två muffinsplåtar eller lägg stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. 
  7. Rulla från den långa sidan. Skär i ca 3-4 cm tjocka bitar och lägg i muffinsformarna.
  8. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  9. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
  10. Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  11. Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen.
  12. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Byt ut blåbär mot hallon, så så gott med både söt och syrligt.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

7 comments / Add your comment below

  1. jag ska prova idag, men såg nu hade inga blåbär hemma, bara hallon.. så ska jag byta ut dem med hallon istället… taaack för recepten .. du är bäst! jag kommer att tagga dig på instagram när jag är färdiga

    1. Hej Edeline, funkar bra med hallon, lingon, torkade frukt och bär, chokladbittar eller fulla med kanel/kardemumma. Mandelmassa, nougat… finns massor gott. Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.