GODA BLÅBÄRSCHEESECAKE GROTTOR

blåbärscheesecake grottor

Ok kalla mig gärna galen men jag blev sugen på små blåbärscheesecake grottor. Hur kan man bli sugen på något som man varken har ätit tidigare eller sett någonstans? Det är ett mysterium men är så glad att jag gav efter. För dem blev magiskt goda. Så lätt att baka också.

blåbärscheesecake grottor
blåbärscheesecake grottor

GODA BLÅBÄRSCHEESECAKE GROTTOR

INGREDIENSER:

Antal: 14-16 stycken
Tid: ca 30 minuter

Kakdeg:

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 3/4 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g färskost, naturell
  • 1 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1- 1 1/2 dl färska skogsblåbär att toppa med
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme..
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
  4. Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  5. Lägg en degboll i varje form och truck en grop i mitten.
  6. Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
  7. Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
  9. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  10. Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

* Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

26 comments / Add your comment below

  1. Mina degbollar spricker alltid när jag ska trycka en grop i dem, det spelar ingen roll vad jag använder. Vad gör jag för fel?

    1. Hej Linda, kan det vara så att degen är för torr? Min är ganska mjuk. Använder rumstempererat smör.

      1. Åh, det var jättegoda. Hade dem inne ca 12 min i ugnen för att få dem färdiggräddade, beror säkert på ugnen!

    1. Hej,
      Har använt en muffinsplåt, mellan storlek, alltså inte bamsiga amerikanska muffinsformat men inte cupcakes heller.

  2. Sök på cookiecups… finns maaaassor med sådana recept, ex på Pinterest..
    Testat ditt recept med både jordgubbar och blåbär och blev kanonbra! Gjorde många små i minimuffinsplåt 👌🏻

  3. Körde varmluft och dom ville inte stelna alls först, fick köra dubbel tid i ugnen. Skiljer det sig så mycket mellan varmluft o över/under?
    Annars goda, ska dock göra en större grop nästa gång 😂

    1. Hej,

      Det skiljer sig mycket både mellan vanlig och varmluftsugn som det skiljer sig mellan ugnarna. Därför ska du alltid gå efter din egen ugn och tiden i receptet är endast en anvisning.

  4. Har bakat ditt recept idag, men ännu inte smakat, ser väldigt gott ut.
    MEN den mängden deg till den mängden smet gick inte ihop sig för mig….
    Jag gjorde 40 kakor i foliebakfomar, och gjorde dubbel sats fyllning som ändå inte räckte till alla kakor. Det kan ju vara bra för andra att veta!!
    Gräddningstiden tycker jag inte heller stämmer….gräddade mina i 16 minuter.

    1. Hej,

      Jag gör ganska stora, bara 24 stycken, och hållet är inte så stor. Blev tillräckligt mycket fyllning. När det kommer till gräddningstid är alla ugnar olika och därför viktigt att gå efter sin egen ugn.

  5. Gjorde dessa i helgen. Supergoda. Tyckte det blev lite för mycket deg så testade att göra det som en paj/vanlig cheescake istället. Blev perfekt. Supergott.

    1. Hej Karin, svårt att säga vfr din fyllning blev för lös efter gräddning, om det är det du menar. För fyllningen är lös när du ska fylla grottorna med.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.