ENKEL OCH GOD LITEN KAKA ”FALSK” BAKLAVA

baklava

Denna blev en riktig hit. Enkel och god liten kaka som smakar som baklava fast mycket enklare att göra. Jag kallar den för ”falsk” baklava. Den blir klar på under 30 minuter och inga ingredienser som är svårt att hitta i matbutiken. Alltså bortsett från rosvatten men det har jag hittat i min lokala matbutik i hyllan för utländska produkter. 

baklava

BAKLAVA

INGREDIENSER:

Antal: 16 bitar
Tid: ca 25 minuter

Ingredienser:

  • en färsk rektangulär smördegsplatta på ca 25 X 40 cm 
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 1/2 tsl mortlade kardemummakärnor
  • 2 msk rosvatten
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl olja neutral i smaken (typ rapsolja)

Sirap och garnering:

  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk rosvatten
  • 1 – 1 1/2 dl pistagenötter, hackade att garnera kakan med
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. ta fram en rektangulär form, ca 20 X 25 cm.
  2. Blanda riven mandelmassa med kardemumma,  rosvatten, vaniljsocker och rapsolja.
  3. Dela smördegsplattan i två och lägg den ena halva på botten av din form.
  4. Bred fyllningen över och lägg den andra halva smördegsplatta över. 
  5. Med en vass kniv gör diagonala snitt över smördegsplattan för att göra ett grillmönster, åt ena hållet och sen åt andra.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills smördegen har puffat upp och är gyllene brun.
  7. Under tiden koka upp sirap till toppingen. Den är klar när den har fått en honungskonsistens. 
  8. Ta ut kakan ur ugnen och häll sirapen över. strö pistagenötter och låt kakan kallna innan du skär i bitar.
  9. Förvaras i rumstemperatur i låda med lock.

Du kan baka med frysta plattor som du tinnar upp. Har du inga plattor som passar till din form så kan du alltid lappa ihop, ingenting som syns när kakan är färdigt gräddad.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

2 comments / Add your comment below

  1. Kakan står på avkylning nu, men mitt problem var att ”sirapen” aldrig tjocknade? Den var som rinnande vatten hela tiden?
    Följde ditt recept klockrent?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.