SUPERENKLA MÖRDEGSKAKOR MED PISTAGENÖTTER OCH APELSINGLASYR

mördegskakor med pistagenötter

Har du någon aning om hur goda dessa spröda mördegskakor med pistagenötter och apelsinglasyr är? Och vet du att jag skäms? Har haft så mycket att stå i så jag har inte hunnit publicera receptet tidigare trots att det har varit klart sen i höstas. Men nu är den uppe och hoppas du kommer gilla det lika mycket som min familj. Och så älskar jag färgerna, blir så somrigt. Nu när vi har fått första ordentliga snön i Stockholm, slutet på februari, känns som det behövs lite värme, lite gladare färger.

mördegskakor med pistagenötter

SUPERENKLA MÖRDEGSKAKOR MED PISTAGENÖTTER OCH APELSINGLASYR

INGREDIENSER:

En sats ger ca 20-25 stycken
Tid: ca 1,5 timme
Svårighetsgrad: superlätt

Ingredienser mördeg:

  • 225 g smör rumstempererat
  • 1 3/4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 4 3/4 dl vetemjöl

Ingredienser glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 2-3 msk apelsinsaft
  • 1 dl hackade pistagenötter att strö över
  • torkade minirosor till garnering
INSTRUKTIONER:
  1. Fodra en rund form, ca 24 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och florsocker riktigt luftigt.
  3. Tillsätt salt och vaniljsocker under vispning.
  4. Skrapa kanterna.
  5. Rör i mjölet bara tills du har kombinerat och fått en jämn deg.
  6. Tryck degen i botten på formen och jämna till ytan.
  7. Tryck med en kniv så du får till antal skivor du vill dela kakan i. Nagga med en gaffel.
  8. Ställ kallt i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 150º C.
  10. Grädda i  mitten av ugnen för ca 40 minuter.
  11. Låt svalna i formen i ca 5 minuter och skär igenom skivorna sen med en kniv.
  12. Låt dem kallna i formen.
  13. Blanda ingredienserna till glasyr.
  14. Doppa toppen på varje bit och skaka försiktigt bort överflöd.
  15. Lägg på galler och strö över hackade nötter.
  16. Lät glasyren stelna innan du lägger i låda med lock.

Du kan baka kakorna i en rektangulär form så klart. En på ca 20 X 30 cm blir lagom.
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.