LINZER KAKOR MED SAFFRAN OCH SYLT

linzer kakor med saffran

Ingen jul utan min barndoms favorit småkakor. Spröda mördegskakor med ett lager god hallonsylt emellan. I år har jag testat göra dessa med saffran och det enda jag ångrar är att jag inte testade tidigare. Gudomligt goda linzer kakor med saffran och hallonsylt.

linzer kakor med saffran
linzer kakor med saffran

LINZER KAKOR MED SAFFRAN OCH SYLT

linzer kakor med saffran
INGREDIENSER:
En sats ger ca 60 dubbla kakor, beroende på vilka cutters (former) du använder
Tid: ca 1,5 timme
Svårighetsgrad: ganska lätt
 
Ingredienser:
  • 1 g saffran 
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk alkohol, byt ut mot citronsaft för alkoholfri alternativ
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 dl brun farin eller brunt socker (kan bytas ut mot strösocker)
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev mandel essens eller riven citronskal
  • sylt att sätta ihop kakorna med
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme . Fodra en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. I en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda i alkoholen. Låt stå och dra ett par minuter.
  3. Vispa smör, brun farin och strösocker lätt och fluffigt. Tillsätt ev citronskal, vaniljsockret och äggen, ett i taget. Vispa lite mellan. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta i smeten. Tillsätt saffran och vispa till en jämn deg som håller ihop och inte klibbar. 
  4. Ta ca en näve av degen och kavla ca 0,5 cm tjockt antingen på mjölat bord eller på ett bakplåtspapper. Med en utstickare stansa ut kakor och lägg dem på en klätt plåt. På hälften av kakorna stansa små håll  i mitten. Gör det direkt på plåten annars blir det svårt att flytta kakorna utan att tappa formen.
  5. Grädda kakorna i ugnen för ca 10-15 minuter beroende på ugn. Kakorna ska inte bli bruna. Låt kakorna svalna på galler innan du sätter ihop dem två och två med sylt emellan.
  6. Se till att lägga ihop en hel kaka med en med hål i mitten. På det sättet får man de snygga Linzer kakorna. Använd en sylt som inte är allt för rinnig. Sikta florsocker över kakorna. Förvara kakorna svalt i lufttätt burk. Håller i minst 2 veckor.

Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
linzer kakor med saffran
linzer kakor med saffran
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.