SOCKRADE SAFFRANSKRINGLOR MED KARDEMUMMA

sockrade saffranskringlor

Bullar. Saffransbullar i alla möjliga former och med alla möjliga fyllningar eller smaksättningar. Det har man sett vart man än har vänt sig. På Facebook, Instagram eller Pinterest. Det är ju decembermånad så allting har sin förklaring.  I helgen som vad blev det sockrade saffranskringlor med kardemumma fyllning som jag bjöd min familj på. Verkligen saftiga, såna sockrade kringlor med fyllning och som smälter i munnen. Blev mycket smör i fyllningen. Tanken var att baka till julen men bullarna är borta. Vad kan jag göra om dem är så goda? Baka dem igen kanske?

sockrade saffranskringlor
sockrade saffranskringlor
sockrade saffranskringlor
INGREDIENSER:

En sats ger 18 stycken
Tid: ta god tid på dig
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser deg:

  • ½ g saffran, ett kuvert
  • 1 msk strösocker
  • ev 1 msk konjak
  • 3 dl kall mjölk
  • 3/4  msk torrjäst
  • ½ dl vit sirap
  • 7–8 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumstempererat
  • ½ tsk salt

Ingredienser fyllning:

  • 100 g smör rumstempererat
  • 2/3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 2 msk vetemjöl
  • smält smör att pensla de färdiga kringlorna och strösocker att doppa dem i.
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
  2. I assistent blanda alla ingredienser till degen förutom smöret.
  3. Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är blandad väl.
  4. Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.
  5. Olja lätt en stor bunke och lägg degen i. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6- 8 timmar. 
  6. Blanda alla ingredienser till fyllning. Kavla degen till en rektangel.
  7. Bred på fyllning på ena halvan och lägg över den andra halvan.
  8. Skär i långa och fingertjocka remsor. Snurra i motsatt hål från båda ändarna. Forma till en kringla.
  9. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter.
  10. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  11. Grädda kringlorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter eller tills dem har fått lite färg. 
  12. Pensla kringlorna med smält smör och doppa i strösocker. Ställ på galler och låt dem kallna helt.

Hade tänkt kolla hur länge kringlorna håller sig saftiga men tyvärr så hann jag aldrig. Det tog oss ungefär 24 timmar att göra slut på dem. Så bekymra dig inte över hållbarhetstiden utan hur du ska kunna lägga band på dig så du inte äter för mycket. Jag har gett upp. 
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

sockrade saffranskringlor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.