GUDOMLIGA SPRÖDA KESOKAKOR

kesokakor

Superenkla gudomliga kesokakor som du gör med basingredienser som brukar ofta finnas hemma. Spröda, smördegsliknande, krispiga kakor som smälter i munnen. För ett bra tag sen hade jag snubblat över ett recept på Pinterset, kommer bara ihåg bloggarens namn , Olga, och tänkte testa receptet men hann inte då. Sommaren kom och gick, julen och nyåret kom sen emellan. Men nu så närmar vi oss jul igen. Inte en dag för tidigt att jag bakade dessa sötnosar. Degen kan du göra i god tid eftersom den behöver tid i kylen.

kesokakor

KESOKAKOR

kesokakor
INGREDIENSER:

En sats ger ca 20-30 kakor beroende på storlek
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser deg:

  • 110 g smör kylskåpskallt grovt riven
  • 100 g keso
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 msk iskallt vatten

Topping:

  • ca 1 – 1 1/2 dl strösocker
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda smör, keso ost och vetemjöl till en grynig massa. Arbeta inte för mycket degen så att smöret smälter.
  2. Tillsätt äggulan och vattnet och blanda tills degen går ihop.
  3. Forma till en disk och plasta in.
  4. Ställ kallt minst 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 175º C och klä en stor plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  6. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord.
  7. Ta ut rundlar med ett glas eller utstickare.
  8. Tryck ena sidan av varje kaka i strösocker, vik dubbelt med den sockrade sidan inåt. Tryck den ena halvsidan i strösocker och vik dubbelt.
  9. Tryck den ena av den kvart sidan i strösocker och lägg på plåten med den osockrade sidan neråt.
  10. Fortsätt med resterande kakorna och degen. Tänk på att förvara den degen du inte arbetar med kallt. 
  11. Grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter tills kakorna har blivit fluffiga och är lätt bruna.

Kakorna är gudomligt goda varma och med kall mjölk. Vi gjorde slut på nästan alla kakor redan första dagen. En sats ger kanske inte så många kakor trots allt så receptet går utmärkt att dubbla.
kesokakor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

30 comments / Add your comment below

      1. Jag har bakat dessa ikväll. De var väldigt roliga att göra och smakade jättegott.

    1. Hej,
      Det är mellan 20-30 stycken beroende på storlek, hur stora kakor du stansar från början.
      Hälsning Simona

      1. Hej
        Har bakat desa kakor ett par gånger. Väldigt goda. Men du verkar inte rekommendera att frysa dem, varför undrar jag?
        Jag tänkte frysa en del.

  1. Det framgår inte av receptet hur många kakor det blir av en sats – det skulle vara bra att veta.

    1. Hej,
      Det är mellan 20-30 stycken beroende på storlek, hur stora kakor du stansar från början.
      Hälsning Simona

  2. Hej! Vilket spännande recept! Jag undrar bara, vad är en disk? Som man ska forma degen till? En rundel? En rektangel? Ett block?
    Hälsningar,
    Louise

  3. Ska det verkligen vara 110 g smör i kesokakan, det mesta ser ut att rinna ut på plåten (håller på att baka dessa just nu).

    1. Hej Lena,
      Ja det är rätt. 110 g kallt smör och även degen ska vara kall.
      Hoppas dem blir bra för mina rann inget smör utan blev typ som smördeg (nästan).

      Hälsningar Simona

    1. Hej, Är osäker på det. Kvar är mycket mjukare än kesoost. Kan behöva justera mjölmängden. Men jag har inte testat och kan inte säga till 100% att det blir bra. 🙂

  4. Dessa kakor blev mycket uppskattade av alla, Speciellt Mormor eftersom de tydligen väckte minnen från gamla tiders småkakor, så många roliga historier blev det
    Nu är det dags för omgång 2

  5. Så kul med något annorlunda. Dessutom så har jag lite onödigt mycket Keso i kylen. Tack! 😃

  6. Hej! Spännande recept. Kul med kakor utan socker! Vi har flera glutenintoleranta i vår familj, och det är ofta svårt att få frasiga kakor utan gluten tycker jag. Har du någon erfarenhet och/eller ideer på vad man skulle kunna testa istället för vetemjöl?

    1. Hej, sök på glutenfri på bloggen så får du några förslag. I många recept går det att byta ut vanliga Digestive kex mot glutenfri variant som exempel.

    1. Det spelar mindre roll hur stora rundlar, bara du kan vika de dubbelt och sen igen. Så kanske 7-8 cm i diameter? Degen kan vara ca +.30,4 cm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.