SAFTIG TIGERKAKA

tigerkaka

Tigerkaka är inte svårt att göra och smakar alltid lika gott. Kanske för att av en okänd anledning bakar jag den alldeles för sällan. Eller så kanske för att när jag var barn hade mamma snöat in sig på tigerkaka. Det var ju lätt att svänga ihop och hon behövde inte kladda ner sig. Ja det blev några tigerkakor och sockerkakor genom åren. Kommer ihåg hur jag och min bror stod bredvid mamma på helspänn och såg på när hon skulle dela kakan. Alltid så fascinerade av mönstret som  aldrig blev det samma, aldrig likadant. Jag har i princip växt upp med dem så det är minnena också. Men oavsett vad det beror på så smakar den alltid gott. Och jag bakar definitivt den alldeles för sällan.

tigerkaka
tigerkaka

TIGERKAKA

tigerkaka

INGREDIENSER:

En sats ger ca 16 bitar
Tid: 1,25 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS+++

Ingredienser smet:

  • 200 g rumstempererat smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl vetemjöl,
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao + 3 msk vispgrädde
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175°C. Klä en form på ca 2 liter med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker poröst med elvisp.
  3. Vispa i ett ägg i taget.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten tillsammans med 1 dl vispgrädde.
  5. Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakao och 3 msk vispgrädde.
  6. Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med kakaosmet och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna  i formen ett par minuter. Lägg på galler och låt kakan kallna.


SKRIV UT


Du kan byta ut vispgrädde mot mjölk.Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

tigerkaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN

5 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.