ÄPPELKAKA MED VALLMOFRÖN

äppelkaka med vallmofrön

Inlägget är i  reklamsamarbete med Sundqvist

Underbar, saftig äppelkaka med vallmofrön. Gjort på de vackraste äpplena som finns på jordens yta, Rosette. Om du inte håller med får du visa mig vackrare äpplen. Och vad fint kakan gräddas i min nya långpanna från Scanpans serie TechnIQ.

Låt mig berätta för dig lite om äpplena. Du skulle bara veta hur många månader jag har hållit på för att få hem dessa skönheter. Jag hade fått en bild i huvudet och ville ha med äpplena i ett recept i boken. Efter många mail fram och tillbaka, några riktigt svettiga månader, osäkert om jag skulle hinna få hem dem i tid för att baka med, ja då kom mina vackra Rosette äpplen hem. Så äpplena finns med i ett recept även  i boken och dem som blev kvar ville jag använda så klart. Jag är helt kär i denna sort. Och helt betagen i min långpanna. Många fina stunder jag och min nya ”vän” kommer dela framöver.

En roaster från Scanpan är din stadiga trotjänare i köket. Användningsområdena är många. Du kan exempelvis använda den till gratänger, lasagne, rostade rotfrukter, stek eller laxsida. Det bästa är att roastern både fungerar på spishäll och i ugn.

äppelkaka med vallmofrön
äppelkaka med vallmofrön

ÄPPELKAKA MED VALLMOFRÖN

INGREDIENSER:

En sats ger 30 bitar
Svårighetsgrad: lätt
Tid: ca 1 timme

Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 200 g smör, vid rumstemperatur
  • 4 ägg
  • 4 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vallmofrön
  • 6-8 äpple, skalade och tunt skivade
  • 2 msk flyttande honung
  • florsocker att sikta över den färdiga kakan
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Klä en form, ca 28 X 28 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. I en stor skål blanda alla torra ingredienser. Tillsätt äggen och smöret och vispa till en jämn tjock smet.
  3. Lägg äpplena i ett fint mönster. Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter beroende på ugn.
  4. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. Pensla äpplena med honung och sikta florsocker över hela kakan. Dela i lagom stora bitar. Njut kakan ljummen med en kula vaniljglass eller med vaniljsås.
  5. Kakan är supergod att äta kall precis som den är. Förvaras i plastlåda med lock i kylskåpet.

Du kan byta ut äpplena mot päron, plommon, persikor eller annan fruktsort. Möjligheterna är många. Mina kollegor på jobbet som är min testpanel tyckte den var urgod. 
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.