KRÄMIG CHEESECAKE

krämig cheesecake

Det är inget fel i att lägga lite mer tid på det du bakar eller lagar någon gång. Allting ska inte gå att göra på 10-15 minuter eller vad tycker du? Visst är det bra med enkla och snabbt att göra desserter men lägger du lite mer tid på det du bakar så brukar det löna sig. Ta till exempel denna cheesecake. Du bakar den i ugnen i vattenbad i en timme och sen får den stå kallt i minst 8 timmar eller fler. Du får en krämig cheesecake som inte är från denna värld. Så nästa gång du har lite tid över eller känner för att baka en lyxig och “lät att göra även om det tar lite tid att grädda” och krämig cheesecake tycker jag du ska testa detta recept. Kommer inte att ångra dig. 

Själv ångrar jag bara en sak. Skulle ha gjort en stor sats för 6 portioner är alldeles för lite.

krämig cheesecake
krämig cheesecake
krämig cheesecake
krämig cheesecake

KRÄMIG CHEESECAKE

krämig cheesecake
INGREDIENSER:
  • En sats ger 6-8 portioner
    Tid: ca 1,25 timmar effektiv tid
    Svårighetsgrad: lätt
    Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser botten:

  • 100 g Digestive eller Mariekex finkrossade
  • 1/2 dl strösocker
  • 4-5 msk smält smör

Ingredienser cheesecake:

  • 500 g färskost typ Philadelphia
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  • 2 äggulor
  • 2/3 dl vispgrädde
  • florsocker att sikta innan servering
  • ev bär och färsk citronmeliss eller myntablad
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj en rund form med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter. Klä utsidan på formen med aluminium folie ändå upp till kanterna.
  2. Blanda alla ingredienser till botten och tryck i botten på formen.
  3. Grädda i ugnen för ca 8 minuter.
  4. Låt stå och svalna medan du gör cheesecakesmeten.
  5. Vispa osten luftigt och tillsätt strösocker och vaniljsocker.
  6. Vispa lätt och skrapa kanterna.
  7. Under fortsatt vispning tillsätt äggen och äggulorna, ett i taget.
  8. Vispa sist i vispgrädden till en jämn smet.
  9. Häll i formen och jämna till ytan.
  10. Grädda i nedersta delen av ugnen i vattenbad i en form med höga kanter så du kan fylla på med vatten minst 4 cm eller minst till hälften av höjden på formen.
  11. Grädda för 1 timme utan att öppna luckan.
  12. Stäng av ugnen och låt cheesecaken vila i 30 minuter med stängd lucka.
  13. Täck med lock eller folie och låt den stå kallt för minst 8 timmar.
  14. Sikta lite florsocker innan serveringen eller servera med en klick vispad grädde.

Cheesecaken gräddas i vattenbad för att minska risken för den spricker på yta, inte för att det skulle göra mig något. Låt den bli riktigt riktigt kallt bara. Det är som sagt den svåra delen.
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
krämig cheesecake
krämig cheesecake
krämig cheesecake
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.