UPPOCHNER RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA

uppochner rabarberkaka

Uppochner rabarberkaka med kardemumma. Ljuvligt god och superenkelt att baka. Istället för smör har jag använt rapsolja som gör att kakan förblir mjuk även när den har stått kallt. Kardemumma passar bra till rabarber och muscovadosockret ger en nötig och karamellaktig smak.

Du kan byta ut rabarber mot annat du gillar, frukt och bär. Eventuellt kommer du behöva utesluta kardemumma och muscovadosockret. Du bestämmer. Själv har jag gjort banan, plommon och äpple uppochner kaka tidigare. Alla blev jättegoda men plommonkaka är min absolut favorit. Kan varmt rekommendera det receptet.

uppochner rabarberkaka
uppochner rabarberkaka

UPPOCHNER RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA

INGREDIENSER:

En sats ger ca 10 -12 bitar, en rund kaka på ca 23 cm 
Tid: 1 timme och 20 minuter
Svårighetsgrad: barnsligt lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2  dl strösocker
  • 3 stora ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
  • 2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
  • 4-5 rabarberstjälkar
  • 4-5 msk muskovadosocker
  • ev vaniljglass eller vispad grädde till servering
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj och mjöla en rund form på 23 cm, ställ åt sidan.
  2. I en skål blanda vetemjöl, bakpulver, salt och malen kardemumma. Ställ åt sidan.
  3. Dela rabarberstjälkarna på längden. Skär dem så det passar i botten på formen.  
  4. Strö muskovadosocker i botten på formen och lägg rabarber bitarna i ett fint mönster. Ställ åt sidan.
  5. Vispa ägg och strösocker fluffigt. 
  6. Tillsätt vaniljsocker, yoghurt och olja. Vispa snabbt.
  7. Tillsätt mjölblandningen och vispa jämt.
  8. Häll smeten över rabarberna och grädda i mitten av ugnen tills kakan är gräddad, mellan 45- 60 minuter beroende på ugn och form.
  9. Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den uppochner på ett serveringsfat.
  10. Servera ljummen med glass eller vispad grädde.

 
uppochner rabarberkaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.