UGNSBAKADE MUNKAR

ugnsbakade munkar

Ok jag kompromissar här, jag erkänner. Ingen jäst i degen så ingen jäsningstid. Inga friterade utan ugnsbakade munkar. Tänker inte ljuga för er och påstå att dessa smakar precis som friterade munkar. Absolut inte. Men är de goda?  Absolut! Ganska få ingredienser som ofta finns hemma i kyl och skafferiet och det tar mindre än 30 minuter att baka. Värt att testa? Definitivt.

ugnsbakade munkar
ugnsbakade munkar
ugnsbakade munkar

UGNSBAKADE MUNKAR

ugnsbakade munkar
INGREDIENSER:

En sats ger 6 stycken
Tid: under 20 minuter
Svårighetsgrad: barnsligt lätt
Betyg: SSSSS++

Ingredienser smet:

  • 3/4 dl crème fraiche
  • 1 litet ägg
  • 1/3 dl rapsolja
  • 2/3 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • florsocker att sikta över de färdiga munkarna
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175ºC och olja och mjöla lätt en munkplått. Ställ åt sidan.
  2. Vispa lätt crème fraiche, ägg, olja , strösocker och vanilj.
  3. Tillsätt vetemjöl och bikarbonat och vispa till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i formarna i plåten ( 6 stycken).
  5. Grädda i mitten av ugnen för mellan 10- 15 minuter beroende på ugn. Mina munkar blev klara på ca 10-11 minuter.
  6. Låt stå ca 2-3 minuter i formarna.
  7. Vänd på galler och låt munkarna kallna under kökshandduk.
  8. Sikta över florsocker innan serveringen.

Så lätt att göra dessa munkar, mindre olja, ingen jäsningstid direkt och du behöver varken assistent eller elvisp. Servera munkarna med siktat florsocker på eller sylt till en kopp kaffe eller te.
ugnsbakade munkar
ugnsbakade munkar
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

2 comments / Add your comment below

    1. Hej Caroline, Det finns i bakbutiker på nätet och även i handel. Googla på munkplåt så får du upp flera butiker som säljer.
      Det är som en muffinsplåt fast för munkar, lägre kanter, avrundade hörn och blir hålad i mitten. Svårt att förklara 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.