UNDERBARA SMÅ MÖRDEGSKAKOR MED MARÄNG

små mördegskakor med maräng

Fick en ide till dessa små mördegskakor med maräng. Kommer du ihåg mina kardemummasnittar jag bakade för ett tag sen? Kommer du ihåg vad jag skrev?

Dessa kardemummasnittar med maräng och pistagenötter är så goda så det är värt all smulandet.

Smulandet. Just precis. Då fick jag en ide. Gjorde små kakor som jag toppade med maräng och torkade blåklint och solros. Blev superfina lagom stora mumsbitar som inte smular något.

SMÅ MÖRDEGSKAKOR MED MARÄNG

INGREDIENSER:

En sats ger ca 20 stycken
Tid: 40 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS++

Ingredienser mördeg:

  • 100 g kallt smör, i kuber
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpasta

Ingredienser maräng och topping:

  • 1 äggvita
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl torkade ätbara blommor, finhackade nötter eller strössel
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Lägg alla ingredienser till degen i matberedare och arbeta upp en deg.
    Det går bra för förhand med.
  3. Dela degen i 20 lika bitar och rulla ut till bollar. Lägg bollarna på plåt, platta till med baksidan av ett glas eller decilitermåt så att dem är ca 1 cm tjocka och ställ in i kylen under tiden du förbereder marängen.
  4. Vispa upp äggvita till ett fast skum och tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning. 
  5. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut över kakorna.
  6. Strö toppingen över marängen. 
  7. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
  8. Låt svalna lite innan du skär längderna i snittar.

Förvara kakorna i burk med lock. Håller sig bra väldigt länge om du har kvar några efter ett par dagar. Jag behöver göra dubbelsats nästa gång. Alldeles för goda!
små mördegskakor med maräng
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.