HALLONMOUSSETÅRTA MED BROWNIEBOTTEN

hallonmoussetårta med browniebotten

Hallonmoussetårta med browniebotten. Det hade jag tänkt fira min födelsedag med. Provbakade denna en månad innan och sen glömde jag bort den. Och det förstår jag inte hur jag bara kunde det. Den är supergod och inte alls svårt att göra. Botten blev väldigt tryffel-aktig, kladdig och passade perfekt till den fräscha mouusen.

Till min födelsedag blev denna dröm i choklad, vanilj och blåbär, inte fel heller.

hallonmoussetårta med browniebotten
hallonmoussetårta med browniebotten

HALLONMOUSSETÅRTA MED BROWNIEBOTTEN

INGREDIENSER:

En sats ger ca 8 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS

Ingredienser browniesbotten:

  • 125 g smör
  • 300 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao osötad

Ingredienser hallonmousse:

  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g frysta hallon
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl crème fraiche
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. I en kastrull på spisen, smält smör och choklad. Ställ åt sidan ca 10 minuter för att svalna något.
  3. Vispa ägg och strösocker vit och luftigt. Tillsätt chokladen under fortsatt vispning. Häll i kakao och vetemjöl och vispa snabbt till en jämn smet.
  4. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter. Låt botten kallna i formen.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädde och ställ den i kylen.
  6. Värm hallonen med  strösocker i en kastrull på spisen. Koka upp och småkoka tills hallonen mjukas upp.
  7. Mosa hallonen  lätt med en gaffel och sila bort kärnorna. 
  8. Krama allt vatten ur gelatinbladen och lägg dem i den heta hallonpurén. Rör jämt tills gelatinen har smält. Låt purén kallna men ej stelna. Tillsätt crème fraiche och blanda jämnt. Vänd vispgrädde i hallonsmeten med en slickepott. 
  9. Använd en tårtring eller en form med löstagbara kanter till att montera tårtan i. Häll moussen över brownie botten och ställ kallt minst 4 timmar.
  10. Garnera med hallon, ev hallonpuré och krossade maränger, smält choklad eller annat gott du tycker om.

Tips: För enkelhetens skull använd en form med löstagbara kanter till att grädda botten i. Då kan du använda samma när du monterar moussetårtan.
Klä väggarna på formen i plastfilm eller bakplåtspapper innan du häller i moussen. Det blir mycket finnare kanter på. 
Obs! Till denna tårta gjorde jag 1,5  sats mousse. Hälften frös jag in i silikonformar. Har du inga formar då kan du alltid dekorera med smält choklad, krossade maränger, vispgrädde eller hallon.
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

15 comments / Add your comment below

  1. Jag tänkte göra din hallonmousse med browniebotten till ett bröllop och undrar hur man planerar det bäst? Jag ska själv närvara på bröllopet och måste planera därefter. Kan man göra allt dagen innan och förvara i kyl? Tårtan verkar så god!

    1. Hej Anette,

      Du kan göra tårtan några dagar innan utan problem och förvara kallt (kyl). Jag skulle dock garnera den helst samma dag den ska äta så alla dekorationer är fräscha.

      1. Tack! Nästa fråga; jag behöver göra sex tårtor. Hur hade du gjort? Dubblat receptet och gjort tre omgångar eller gjort det en och en åt gången? Jag är riktig nybörjare som du märker?och är så tacksam för din hjälp!
        /Anette

        1. Hej,

          Du kan dubbla receptet som grädda i separata formar så klart.Och göra i tre omgångar.

          //Simona

  2. Hej! Ska göra din tårta i helgen och undrade bara vilken storlek är det på silikonformarna du använder för att frysa in mousse och dekorera med?

    1. Hej Louise,
      Klart det går. Men jag skulle göra 1,5 satser av både botten och hallonmousse. Annars blir den för låg.

  3. Hej Simona,

    Jag tänkte göra din tårta.
    Några frågor bara som inte kändes helt klara när jag läste receptet:

    ”Blanda hallonpuré ( spara ev 3-4 msk till garnering) med strösocker och crème fraiche jämt.”

    – Ska man spara till garnering efter man blandat med strösocker och cremefraiche ?
    – På din tårta känns det som det är mer än bara 3-4msk till garnering. Börjar man göra en halv sats mer för att det ska räcka till bra med garnering?

    ”Krama all vatten ur gelatinbladen och värm i mikron tillsammans med hallonpuré. Rör jämt tills gelatinen har smält.”

    – Ska man ha hallonpuren (med cremefraiche och socker) och lägga in gelatin blad och värma i mikron ihop? Blir inte cremefraichen dålig när man värmer den så?
    – Eller är detta steg innan? Att man blandar mosad hallon med 2 msk socker med gelatin och sen blandar med all socker och cremefraiche?

    Det är punkter 11,12 och 13 som känns lite förvirrande för mig.
    Jätte tacksam för svar!

    1. Hej,

      Texten var helt galet, bra du såg det. Har ändrat precis som det ska vara.
      Ber om ursäkt. Återkom om något är oklart.

      1. Stort tack!
        En till fråga bara. Sprayade du glitter i silikon formar innan du la in moussen eller sprayade du efter?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.