KARDEMUMMASNITTAR MED MARÄNG OCH PISTAGENÖTTER

kardemummasnittar med maräng

Dessa kardemummasnittar med maräng och pistagenötter är så goda så det är värt all smulandet. Svårt att få till snygga snitt på kakorna men vem bryr sig? Dem smälter i munnen bokstavligen. Mördegen är osötad men smaksatt med kardemumma. Marängen däremot är knaprig och passar perfekt som topping. Det tar verkligen ingen tid att baka dessa och kräver ingen maskin. 

kardemummasnittar med maräng
kardemummasnittar med maräng

KARDEMUMMASNITTAR MED MARÄNG OCH PISTAGENÖTTER

kardemummasnittar med maräng
INGREDIENSER:

En sats ger ca 20 stycken
Tid: 40 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS++

Ingredienser mördeg:

  • 100 g kallt smör, i kuber
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpasta

Ingredienser maräng och topping:

  • 1 äggvita
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl hackade pistagenötter att toppa med
INSTRUKTIONER:
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
    2. Lägg alla ingredienser till degen i matberedare och arbeta upp en deg.
      Det går bra för förhand med.
    3. Dela degen i två lika bitar och rulla ut till längder. Lägg längderna på plåt, platta till längderna så att dem är ca 1 cm tjocka och ställ in i kylen under tiden du förbereder marängen.
    4. Vispa upp äggvita till ett fast skum och tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning.
       
    5. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut en tjock sträng över länderna.
    6. Strö på hackade pistagenötter över marängen. 
    7. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
    8. Låt svalna lite innan du skär längderna i snittar.

Förvara snittarna i burk med lock. Håller sig bra väldigt länge om du har kvar några efter ett par dagar. Jag behöver göra dubbelsats nästa gång. Alldeles för goda!
Funderar på att smaksätta marängen med citron eller lime, tror det kommer bryta fint mot det smöriga och söta. Vad tycker du?
kardemummasnittar med maräng
kardemummasnittar med maräng
kardemummasnittar med maräng
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

8 comments / Add your comment below

    1. Hej Susanne,

      Det är nyhet från DrOetker i bakhylan i matbutiker. Du kan använda äkta vaniljstång annars.
      Har du inget av dessa fungerar även med vaniljsocker, ta 2 tsk bara.

  1. Är du säker på mängden socker i marängen? Har gjort den tre gånger nu och den blir bara flytande… ett standardrecept är 4 äggvitor till 2dl socker….

    1. Hej Cissi,

      Jag mailade dig bilder på hur min maräng blir. Hård och det går att vända skålen så 1 1/2 dl fungerar för mig men ta du lite mindre socker annars.

  2. Jeg lagde disse karmdemummesnittene i dag og de var kjempegode! Anbefales virkelig! Den sterke kardemummesmaken er en herlig kontrast til den søte marengsen og pistasjnøttene.

    Men jeg må si meg enig med Cissi, da mine to forsøk på marengs recepten din ikke
    var vellykket. Begge marengsene var flytende og ble ikke stive. Jeg tror det er for mye sukker
    i recepten din. På forsøk nummer to begynte marengsen å bli stiv med riktig mengde sukker, men falt sammen og ble flytende igjen da jeg hadde i mer sukker.
    Jeg brukte da min egen recept på marengs som er 120 g sukker til 2 eggehviter. Marengsen ble da perfekt, og stiv.

    1. Hej, Har alltid kört på det receptet. Så fort jag hinner testar jag igen och återkommer till dig.

  3. Hej! Går dessa bra att frysa? Jag vill baka idag men de ska inte ätas förrän om 7 dagar.

    1. Hej, marängen kan ev smälta vid upptining. Men kakorna håller i lufttätt burk med lock väldigt bra och länge så jag skulle inte frysa in dem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.