HALLONRUTOR

hallonrutor

Vet du vilken lyckokänsla det är att ha hittat ett superbra recept? Som du kan variera om och om igen? Dessa hallonrutor är rena drömmen.  Har gjort citronrutor som också är en syrlig variant. Nästa gång blir det med kvarg. En lite sötare variant med russin eller mandel i. Kommer bli magiskt. 

Det tar ingen tid alls att svänga ihop kakan och krävs inga maskiner för att knåda degen. Det älskar jag och vet du varför? Inte för att det tar tid att ta fram maskinerna eller diska efteråt utan av den enda anledningen att du kan smyga ut i köket mitt i natten när alla sover och baka ostörd. Det är verkligen min grej. 

hallonrutor
hallonrutor

HALLONRUTOR

hallonrutor
INGREDIENSER:

En sats ger 16 bitar
Tid: ca 50 min
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser bas:

  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 115 g normal saltat smör

Ingredienser hallonfyllningen:

  • 400 g frysta hallon
  • 3 stora ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft
INSTRUKTIONER:
  1. Starta med att tina upp hallonen i en kastrull på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan dem börjar koka.
  2. Sila bort kärnorna. Låt hallonpurén svalna.
  3. Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  4. Placera vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl.
  5. Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg.
    Pressa blandningen i botten av den beredda formen i ett jämnt lager och baka i ca 15 minuter. Bottens ka inte ha fått färg.
  6. Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål.
  7. Häll fyllningen över den delvis bakade kakbotten och baka i ytterligare 20-25 minuter, eller tills fyllningen är stabil, har stelnat.
  8. Kyl helt, skär i rutor och sikta eventuellt över florsocker innan servering.

Hallonrutorna kan serveras med en klick vaniljglass eller vispad grädde för en lyxigare variant.
hallonrutor
hallonrutor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

20 comments / Add your comment below

    1. Hej,
      Har inte fryst in själv, gör aldrig så mycket och ofta som jag ändå bakar. Men det ska fungera. Sikta inte florsocker innan i så fall. ☺️

  1. Har bakat dina hallonrutor och WOW så goda! De fick t.o.m. högsta betyg av våra små “fikakritiker” ??

    1. Nej men vad roligt Maria. Blir så glad att höra. Vi är jätteförtjusta i dem i min familj också.
      Kram S

  2. Använder du en form med storlek 20x20cm? Låter som en väldigt liten form och frågar för jag har bara större formar/plåtar och funderar på hur jag ska gå till väga..

    1. Hej Helene,
      Jag har en fyrkantig form som är 20 X 20. Beroende på hur stor form du har kan du göra 1,5 eller 2 satser. Alltså nästan dubbla receptet.

  3. Hej. Hur stor form använder du? Ser att du skrivit 20x20cm men det låter som en liten form och jag har ingen egen i den storleken så funderar på hur jag ska gå till väga. Vill inte använda för stor form om det gör kakan torr. Vad rekommenderar du?

  4. Hejsan Simona! Ska köra detta recept för att ta med lite till kollegorna och funderade på att göra två satser med olika smaker och undrar ifall du tror det blir några problem med mango med passionsfrukt! Tänkte köpa frysta o blanda dem två men tänker att mango inte är lika vattningt som hallon så kanske inte får ut saft

    /PS superfin bok som jah bläddrar i

    1. Tusen tack Sandra. Du kan använda mango och passionsfrukt. Köp fryst mango och kör i mixer. Kommer bli saft. Kommer bli superbra. Finns inget att sila bort från mango, bara kärnorna från passionsfrukten. Det finns fryst också. Tycker funkar bättre med frysta frukt och bär. Blir vattningare, bättre till kakan. Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.