back-button

Simona Muntean

Picture of the author

FRUKOSTBRÖD MED VALLMO

  • 8 bröd

Rumänskt frukostbröd med vallmo. Batonger med vallmofrö som är den raka översättningen till svenska. Ett varmt halvsött bröd och en flaska kall naturell yoghurt eller kefir. Det är Rumäniens motsvarighet till de svenska nötterna och snabbnudlarna som många studenter lever på under pluggtiden. Billigt, snabbt och gott som tusan. Och då menar jag dessa mjuka luftiga bröd som går att köpa i varenda korsning över hela Rumänien. Inte snabbnudlarna.

Hur

Instruktioner

1.

Blanda torrjäst med 1 msk av strösockret, 1 msk av vetemjölet och 3/4 dl mjölk. Plasta in och låt det stå på en varm plats ca 5-10 minuter. Detta för att aktivera jästen. Använder du färskjäst hoppa direkt till nästa steg.

2.

I köksassistent blanda övriga ingredienser till degen och jästblandningen. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter tills degen släpper från skålens kanter, är jämn och blank. Du kan knåda degen för hand om du inte har assistent. Tar ca 10 minuter.

3.

Täck med plastfolie och ställ på en varm och dragfri plats för att jäsa till dubbelstorlek. Ca 1,5 – 2 timmar.

4.

Ta fram degen på lätt oljat bakbord och dela i 8 lika stora bitar, ca 115 g var. Arbeta med lätt inoljade händer.

5.

Olja in kaveln. Kavla varje bit till en rektangel, ca 20 X 30 cm.

6.

Rulla rektangeln från den korta sidan. Lägg brödet på bakplåtspapper på ett ugnsplåt. Upprepa samma procedur med samtliga degbitar.

7.

Lägg bröden ca 0,5 – 1 cm ifrån varandra. Täck med en handduk och låt dem vila för 20-30 minuter.

8.

Sätt under tiden ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme.

9.

Pensla bröden med mjölk och strö över vallmofröna. Grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter eller tills bröden ser klara ut.

10.

Inder tiden koka sirap på vatten och strösocker.

11.

Pensla bröden med sirap direkt när du tar ut dem.

12.

Servera ljumma med ett glas kall mjölk eller filmjölk.

Ingredienser

Deg

7 g torrjäst ( eller 15 g färsk jäst)

0.75 dl strösocker

2.75 dl mjölk

1 dl vispgrädde

0.25 tsk salt

50 g smör, smält och avsvalnat

10 dl vetemjöl

Topping

0.5 dl vallmofrö

1 dl vatten

0.5 dl strösocker