CITRONRUTOR

citronrutor

Inlägget är ett reklamsamarbete med Dr.Oetker

Nu gjorde jag det som jag aldrig har gjort förr. Har bakat en citronkaka eller citronrutor rättare sagt. Även om jag gillar syrligt har det alltid tagit emot att baka med citron. Fråga mig inte varför för jag kan inte svaret på frågan även om jag tror det bottnar i min barndom. I och med att mamma inte gillade att baka köpte vi alltid hem från café. Om jag säger att nästan varje tårta eller bakelse var smaksatt med både citronessens eller citronskal då överdriver jag så klart. Men just då som barn kändes det som allting smakade citron. Till råga på allt brukade även mamma riva skal i pannkakssmeten. Så inte ens pannkakorna kunde jag ha ifred från citronsmak.

Sen jag startade bloggen har jag fått ofta frågor om citronkakor, paj eller tårta. Har undvikit att baka med tills idag. Varför jag bakade med nu? Mamma ringde i helgen och berättade om horoskopen. Jag skulle bli djärv och utmana mig själv. Sen berättade hon om min moster som hade bakat och kommit förbi med kakor.

Du vet den där goda kakan med valnötter och citronkräm som du gillade så mycket som barn. Önskar du bodde närmare så du fick också.

Hon måste ha menat som jag hatade som barn men det vågade jag aldrig säga till min moster för jag ville inte såra henne. Då visste jag vad jag skulle baka. En enkel kaka med citron och ja jag kände mig djärv när jag stod och vispade smeten för jag rev i skalet från en hel citron. Men jag hade i krämen även vaniljpasta, en ny medlem i Dr.Oetker familj från varumärket Taylor & Colledge. En tesked pasta motsvarar en hel vaniljstång. Vilka himmelsk goda citronrutor det blev.

citronrutor
citronrutor

CITRONRUTOR

citronrutor
INGREDIENSER:

En sats ger 16 bitar
Tid: ca 50 min
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser bas:

  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 115 g normalsaltat smör

Ingredienser citronfyllningen:

  • 3 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk Dr.Oetker vaniljpasta
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1/2 – 1 msk citronskal
  • saft från 1 1/2 citroner
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. Placera vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl.
  3. Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg.
    Pressa blandningen i botten av den beredda formen i ett jämnt lager och baka i 20 minuter.
  4. Vispa strösockret, vetemjöl, ägg, citronskal och citronsaft tillsammans i en stor skål.
  5. Häll fyllningen över den delvis bakade kakan och baka i ytterligare 25 minuter, eller tills fyllningen är stabil, har stelnat.
  6. Kyl helt, skär i rutor och sikta över florsocker innan servering.

Har jag sagt att jag älskar dessa citronrutor? Så fräscha i smaken. Spröd mördegsbotten med en len citronkräm. Plötsligt har en hel ny värld öppnat sig framför mig.
citronrutor
citronrutor
citronrutor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.