ENKLA KANELBULLAR MED GLASYR

enkla kanelbullar

Kanelbullar med glasyr gjorda på mindre än en timme.  Dessa smakar som friterade kanelbullar och smälter bokstavligen i munnen. Någon som vill ha? Receptet är superenkelt och jäsningstiden obefintligt. Just det faktum att du doppar degen i smör och rullar i kanel innan gräddningen gör att bullarna får en sån god munk-aktig smak och en lite knaprig yta. Just därför kallar barnen dem för kanelmunkar.  Och nej innan du får några idéer, det är inte bakpulver i degen utan jäst.

enkla kanelbullar
enkla kanelbullar

ENKLA KANELBULLAR MED GLASYR

enkla kanelbullar
INGREDIENSER:

En sats ger ca 12 stycken.
Tid: max 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt

Ingredienser deg:

  • 1/2 paket färsk jäst + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl + 5 msk varm mjölk
  • 60 g normalsaltat smör, smält
  • 2 1/2 dl fingervarm mjölk
  • 7 – 7 1/2 dl vetemjöl
  • 2/3 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt

Ingredienser topping:

  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 60 g smält smör

Ingredienser glasyr:

  • 100 g färskost naturell
  • 2/3 – 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • lite vispgrädde
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Aktivera jästen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål, täcka med plastfilm och låt stå varmt ca 5 minuter eller tills den börjar skumma.
  3. Tillsätt alla ingredienser till degen i assistent, börja med mindre mängd vetemjöl.
  4. Blanda allting väl på låg hastighet. Höj hastigheten till medel och fortsätt minst 5 minuter. 
  5. Om inte degen släpper bunkens kanter tillsätt lite mer vetemjöl.
  6. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar.
  7. Rulla varje degbit till en sträng, ca 15 cm lång.
  8. Doppa varje sträng först i smält smör och sen rulla snabbt i socker och kanel.
  9. Gör som en dubbelknyt och lägg på plåten.
  10. Fortsätt med övriga bitar tills du är klar.
  11. Låt ev degen jäsa övertäckt på en varm plats ca 5 – 10 minuter.
  12. Grädda i mitten av ugnen för ca 8- 10 minuter.
  13. Blanda under tiden alla ingredienser till glasyren. Tillsätt lite vispgrädde i taget tills du uppnår rätt konsistens, ca 2-3 msk. Glasyren ska gå att ringla över bullarna.
  14. Ta ut bullarna från ugnen och låt dem svalna ca 5 minuter.
  15. Ringla över glasyr och servera ljumma.

Jag brukar aldrig kunna hålla mig till de sista 5 minuterna så bullarna hinner svalna utan jag ringlar glasyr över nästan på en gång. Då smälter den in i bullarna och dem blir så himla saftiga. Denna gång gjorde jag och även om inte all glasyr smälte in så blev bullarna så himla goda.
mailto:info.stockholm@abf.se
enkla kanelbullar
enkla kanelbullar
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.