BLÅBÄRSKAKA MED GLASYR

blåbärskaka med glasyr

Zero waste. Eller så nära noll det bara går. Denna blåbärskaka med glasyr är ett sånt projekt. Hade gjort blåbärsmousse till min födelsedagstårtan och hade silat bort blåbären. Blev en superfin puré som jag inte hade hjärta att slänga. Då bakade jag istället en yoghurtkaka som jag fyllde med blåbärspuré. Så så gott och med gott samvete också. 

blåbärskaka med glasyr
blåbärskaka med glasyr

BLÅBÄRSKAKA MED GLASYR

blåbärskaka med glasyr
INGREDIENSER:

En sats ger 10 bitar
Tid: ca 1,5 h
Svårighetsgrad: superlätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser smet:

  • 2 stora ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 2/3 dl yoghurt naturell
  • 1/2 dl olja neutral i smaken
  • 2 dl blåbärspuré

Ingredienser glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk citron zest
  • vispgrädde till önskad konsistens
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra  en form med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt, ca 3 minuter.
  3. Tillsätt vetemjöl, vaniljpasta och bakpulver. Vipa jämnt.
  4. Tillsätt yoghurt och olja och vispa jämnt.
  5. Vänd försiktigt blåbärspurén i smeten och häll i formen. Spara ca 1 msk puré.
  6. Grädda kakan i nedersta delen av ugnen för ca 40-50 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr. Täck eventuellt med aluminiumfolie efter ca 30 minuter så kakan inte bränns på ytan.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå i formen i ca 5 minuter.
  8. Ta ut och ställ på galler för att kallna helt.
  9. Blanda florsocker, citron zest och 2 msk vispgrädde i taget tills du uppnår önskad konsistens.
  10. Ringla glasyren över kakan.

 
blåbärskaka med glasyr
blåbärskaka med glasyr
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

2 comments / Add your comment below

  1. Ser väldigt god ut! Måste jag pröva. Men tror tryckfelsnisse varit framme…. Ska stå 175 grader inte 75 grader va? 😊

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.