back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMELKRANS MED CHOKLAD MANDELKRÄM OCH GRÄDDE

  • 20 personer

Semmelkrans. Men choklad mandelkräm och grädde. Vet inte om jag ska räkna den till alla semmelvarianterna som cirkulerar. Eller om jag bara ska kalla det för en kardemummakrans med extra allt. Saftigt och gott är det i alla fall. Inget du äter så där fint utan att kladda dig alls. Men doppa den i varm mjölk så får jag höra sen.

Hur

Instruktioner

1.

Smält smör i en kastrull på spisen.

2.

Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37º.

3.

Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.

4.

Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget.

5.

Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.

6.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek.

7.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt.

8.

Kavla degen till en rektangel.

9.

Bred på fyllningen och rulla från den långa sidan.

10.

Dela rullen i två och fläta ihop och lägg i formen. Låt jäsa övertäckt med en handuk i

11.

Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.

12.

Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.

13.

Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.

14.

Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.

15.

Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål.

16.

Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.

17.

Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.

Ingredienser

Bulldeg

100 gr smör

1 dl socker

50 g jäst

1.5 tsk malen kardemumma

1 ägg

3 dl mjölk

10 dl mjöl

choklad och mandelkräm

200 g rostade mandlar

1 – 1.5 dl florsocker

1 dl chokladkräm typ Nutella

0.5 – 1 dl florsocker

Garnering

5 dl vispgrädde

ca 1 dl florsocker