NYTTIGARE ENERGIBOLLAR MED MANDEL, TRANBÄR OCH MÖRK CHOKLAD

nyttigare energibollar

2019 och redan februari. Hur många där ute kämpar på med sina nyårslöften? Ni är grymma. Själv slutade jag med nyårslöften förra året. Brukar inte det vara typ samma varje år? Äta bättre, mer grönt och mindre kött och så skippa sockret eller i alla fall vit socker. Och just det, motionera mer. Så istället för nya nyårslöften tänker jag köra på som vanligt på de gamla. Äta gott med måtta och röra på mig så mycket som jag hinner och har lust med. Allt som du tvingar dig till kommer bara att resultera i fiasko. Pannkaka. Så idag delar jag med mig av ett recept på nyttigare energibollar med mandel, tranbär och mörk choklad. Dessa är fullproppade med nyttigheter och du kan ta både en och två bollar på en gång. Ha med några bollar i väskan på väg till gymmet eller till jobbet.

Fick så fina mandlar från Candy People, märket Talanda, så jag var tvungen att baka med. Om man kan kalla energibollar för bakning.

Så bara för att reda ut det hela kommer du fortfarande se på bloggen massor av bakverk med både smör, socker och vetemjöl, inga kompromisser här. Det är liksom jag. 

nyttigare energibollar
nyttigare energibollar

NYTTIGA ENERGIBOLLAR MED MANDEL, TRANBÄR OCH MÖRK CHOKLAD

nyttigare energibollar
INGREDIENSER:

En sats ger ca 20 stycken
Tid: ca 5 minuter
Svårighetsgrad: barnsligt lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser: 

 • 200 g  rostade mandlar
 • 2/3 dl mandelsmör
 • 2 msk kokosfett
 • 6 XXL dadlar
 • en nypa salt om du använder osaltade mandlarna
 • 1 dl tranbär
 • 1 dl hackad mörk choklad
INSTRUKTIONER:
 1. I en matberedare hacka mandlar och mandelsmör till en grynig massa.
 2. Tillsätt urkärnade dadlar och kokosfett. Pulsa någon minut. 
 3. Tillsätt ev salt, hackad choklad och tranbär och pulsa snabbt tills allting är blandat.
 4. Gör lika stora bollar av degen.
 5. Ställ kallt mins 30 minuter eller längre.
 6. Rulla eventuellt bollarna i florsocker eller kakao.

Jag serverade bollarna naturell, utan florsocker eller kakao. Det blir en bra och något nyttigare variant. Bollarna kan med fördel göras veganska, byt ut chokladen mot vegansk choklad. Finns att köpa på t ex Hemköp.
nyttigare energibollar
nyttigare energibollar
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

2 comments / Add your comment below

 1. Alltid undrat hur ni som jobbar med godsaker håller er så smala 😉 Min idol Christine McConnell är smal som en vidja runt midjan… Nog för att man bakar åt andra och inte äter allt själv, men borde ju vara bedrägligt lätt att börja slicka bunkar, äta av sånt som blivit över/inte gått jämnt ut/inte blivit helt fint med ändå smakar bra o.s.v. Det är iaf vad som händer när jag bakar 🙁 Och nu är jag uppe i ”tung normalvikt” efter helger och dåligt väder 🙁
  Lite nyttigare recept uppskattas mycket 🙂 Man får väl försöka vara lite måttlig och gå ned långsamt så det inte blir pannkaka som sagt.

  1. Ja du det är inte lätt för jag bakar inte på beställning utan bakar för att jag skapar nya recept och sen fotograferar. Så mina bakelser stannar ofta hemma. Måste alltid smaka annars blir det svårt att veta om det är ett lyckat recept eller ej. Men jag smakar en tugga eller två. Har stark vilja (när jag vill, hi hi…) Skämt åsido, jag ger bort till kompisar, grannar och barnens kompisar och vänner samt tar med till jobbet ganska så ofta. Har ändå 50 kollegor på kontoret så det finns alltid folk som vill fika. Gå ner långsamt är det bästa. Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.