back-button

Simona Muntean

Picture of the author

LITEN SAFTIG MOROTSTÅRTA

  • 10 personer

Om du gillar morotskaka kommer du att älska denna saftiga morotstårta. För ett tag sen var jag på en av de roligaste eventen hos bästa Köket och träffade underbara Tea Malmegård. Tea pratade bland annat om sin online kurs Lyckas med tårtor på köket.se och vi alla bloggare och influencers som var det fick förmånen att testa kursen sen hemma. Det första jag bakade efter Teas recept var dessa saftiga morotsbottnar som jag fyllde med min ljuvliga färskostkräm. Siktat ätbart guldpulver och färska rosor i morotens färg fick pryda tårtan. Enkelt, elegant och så lätt för alla att göra. Och smaken…du behöver inte tro mig när jag säger att den var gudomligt god. Testa.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 3 stycken runda engångsformar i aluminium (18 cm) och lägg bakplåtspapper i botten. Ställ åt sidan

2.

Vispa ägg, strösocker och rapsolja luftigt och poröst, cirka 5 min

3.

Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och sikta dem direkt över äggskummet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet

4.

Blanda slutligen i morötter och kokos

5.

Fördela smeten jämt i formar och grädda i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter

6.

Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt. Bottnarna går jättebra att göra dagen innan eller frysa in för senare användning

7.

Plasta bottnarna när dom har svalnat för att hålla dem så saftiga som möjligt

8.

Vispa smöret vit och luftigt. Vispa färskosten och blanda med smöret

9.

Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången

10.

Vispa i sist vispgrädde tills önskad konsistens

11.

Lägg ena botten på ett serveringsfat och bred på 1/3 del av krämen. Fortsätt med resterande bottnar

12.

Med den sista delen kräm spacklar du hela tårtan med. Så där halv slarvigt. Då får du det rustika halvnakna utseendet på tårtan

Tips!

1.

Tårtan är otroligt saftig och lagom sött. Om du vill täcka hela tårtan med kräm gör du 1 1/2 sats. Jag älskar rustika halvnakna tårtor för egen del. Kan tänka mig att garnera med chokladdrip skulle göra susen. Mjölk eller vitchoklad. Det blir ett kommande projekt

Ingredienser

Morotsbottnar

3 mellanstora morötter, skalade och finrivna

4 ägg, rumstempererade

4 dl strösocker

2.5 dl rapsolja

1 tsk kanel

en nypa salt

1.5 tsk bakpulver

1.5 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 dl kokos

Färskostkräm

400 g färskost naturell

100 g saltat rumsvarmt smör

3-4 dl florsocker

1- 1.5 dl vispgrädde

Garnering

ätbart guldpulver

färska rosor