SIFFERTÅRTA, FRIA PÅ ALLA HJÄRTANS DAG MED EN RING TÅRTA

siffertårta

Är det för tidigt att börja planera Alla Hjärtans Dag tårta tror du? Nej inte om nu har planerat stort. Att ställa en viktig fråga. Vad tror du jag tänker på, vilken fråga?  Jag ger dig en ledtråd. Säger siffertårta, alfabet tårta eller ring tårta dig något? Ja. Den frågan. Den stora frågan.

Vill du gifta dig med mig?

För vad skulle passa bättre att fria med om inte med en ring tårta? Hade oerhört roligt under tiden jag dekorerade tårtan. Gick verkligen all in så att säga. Gissa om det blev ett JA till frieriet? En sak kan jag säga, inte många som kan motstå en sådan tårta.

siffertårta
siffertårta
siffertårta

SIFFERTÅRTA, EN ALLA HJÄRTANS DAG RING TÅRTA

siffertårta
INGREDIENSER:

En sats ger ca 12 bitar
Tid: ca en timme
Svårighetsgrad: mellan
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser bottnar:

  • 6 1/4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 225 g smör rumstempererat
  • 2 äggulor
  • en nypa salt

Ingredienser färskostkräm:

  • 800 g färskost typ Philadelphia
  • 150 g smör rumstempererat
  • 1 1/2- 2 dl florsocker beroende på hur sött du gillar
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 dl vispgrädde för att få till önskad konsistens

Ingredienser garnering:

  • 1 1/2 dl hallonsylt
  • 1 dl färska hallon
  • 6 Lindt chokladkulor halverade
  • små maränger
  • 3-4 macarons
  • färska rosor eller andra blommor eller blad (citronmeliss, mynta)
INSTRUKTIONER:
  1. Häll alla ingredienser till bottnar  i köksassistent eller matberedare och blanda väl. 
  2. Har du ingen assistent går det lika bra att knåda degen för hand tills den går ihop.
  3. Plasta in degen och kyl för minst 30 minuter.
  4. Under tiden degen kyls ner förbered dina mallar ifall du inte redan har gjort. 
  5. Dela degen i två bitar, en något större. Arbeta med en i taget. 
  6. Kavla den större degbiten direkt på bakplåtspapper med lite mjöl eller mellan två bakplåtspapper, ca 1/2 cm tjock.
  7. Lägg din mall på degen och med spetsen på en kniv, skär degen efter mallen.  Ta bort degresterna utan att böja eller röra för mycket din botten.
  8. Upprepa samma procedur med den andra degbiten efter att du har tillsatt degresterna. 
  9. Ställ dina bottnar kallt för 30 minuter eller i frysen för 10 minuter. Om degen är väl kyld kommer den inte deformera för mycket vid gräddningen. 
  10. Sätt under tiden ugnen på 175 º C. Baka bottnarna i mitten av ugnen i 10- 12 minuter eller tills toppen blir ljusbrun.
  11. Låt bottnarna kallna på en rak yta så dem inte bryts sönder.
  12. Vispa smöret luftigt.
  13. Blanda i färskost, vanilj och florsocker och vispa jämnt och luftigt.
  14. Tillsätt lite grädde i taget under fortsatt vispning till en krämig konsistens.
  15. Lägg en botten på ett serveringsfat. 
  16. Spritsa hälften av krämen.
  17. Fördela sylten i mitten och lägg försiktigt över den andra botten.
  18. Avsluta med att spritsa resterande kräm.
  19. Dekorera med bär, choklad, macarons, maränger, m m. 

Tips! Nedan ser du in bild hur jag har monterad tårtan till en ring. Till bottnar, till själva ringen använde jag en stor rund form som jag skar runt med en vass kniv. Lägg först bakplåtspapper med den kavlade degen på på en plåt för att inte gå sönder sen. Skär runt formen till en ring. Till hållet har jag använd en lagom stor skål. Till själva “stenen” har jag använd som mall en liksidig triangel med basen uppåt och rundad  efter formen på själva ringen.
Till garnering kan du använda frukt eller bär, choklad och blommor. Det som passar tillfället.
siffertårta
siffertårta
siffertårta
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

5 comments / Add your comment below

    1. Hej Mikaela, Du kan baka bottnarna innan, förvara dem bara inplastade och svalt. Med kräm på kan du förbereda 2 dagar innan. med garnering och blommor, maränger m m en halvdag, 6-8 timmar klarar sig om du förvarar svalt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.