UPPOCHNER KRYDDIG CLEMENTINKAKA MED KARDEMUMMA OCH GRÄDDE

kryddig clementinkaka

Citrusfrukter och att baka med citrusfrukter hör vintern till på samma sätt som saffran hör till julen. Förra året gjorde jag en gudomligt god och saftig Uppochner kaka med blodapelsiner. Nu “råkade” jag på jättefina ekologiska clementiner på Urban Deli på Sveavägen och jag ville testa baka med dem. Ändrade i receptet förstås, kryddade till lite med kanel och stjärnanis och gav extra sötma med sockerlag. En klick vispad grädde blir som pricket över I:et. Tycker definitivt du ska ge en chans till denna uppochner kryddig clementinkaka med kardemumma och grädde.  

kryddig clementinkaka
kryddig clementinkaka
kryddig clementinkaka
INGREDIENSER:

En sats ger en rund kaka, ca 20 cm, 10 bitar
Tid: ca 1,5 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser toppen:

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2-3 clementiner skivade
  • 1-2 kanelstänger
  • 2-3 stjärnanis

Ingredienser smet:

  • 100 g smör, vid rumstemperatur, plus mer för formen
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 tsk riven skal
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 2 ägg, vid rumstemperatur
  • 1 1/2 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt
INSTRUKTIONER:
  1. Förvärm ugnen till 175 ° C. Klä en rund form med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Skär clementinerna i tunna skivor.
  3. Koka upp på spisen strösocker och vatten.
  4. Lägg i clementinskivorna, kanel och stjärnanis och koka i 5-10 minuter tills skalen på frukten börjar bli genomskinlig. 
  5. Ta upp clementinerna på en tallrik och fortsätt koka sockerlagret tills den blir som en lättflytande honung.
  6. Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och ställ formen åt sidan.
  7. Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål. 
  8. I en annan skål, vispa smör med strösocker med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 2-3 minuter. Skrapa ner skålens sidor. 
  9. Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg.
  10. Vispa i filmjölken på låg hastighet .
  11. Lägg i mjölblandningen i tre omgångar och vispa emellan för att kombinera. 
  12. Skedda smeten över clementinerna och släta till ytan.
  13. Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 30- 35 min beroende på ugn. 
  14. Låt kakan  svalna i formen för 10 minuter.
  15. Vänd kakan på ett serveringsfat. 
  16. Pilla bort pappret och pensla toppen och kanterna runt om kakan med resten av sockerlagret.
  17. Servera med vispad grädde.
 
 
 
 
 

 
kryddig clementinkaka
kryddig clementinkaka
kryddig clementinkaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.